Botanická zahrada Praha, 6. a 7. tř.

22. 06. 2021

Ještě donedávna doba nepřála školním zájezdům. Až ve středu 16. června se uskutečnil výlet do pražské botanické zahrady, jehož se zúčastnili žáci 6. a 7. třídy, doplnění o několik žáků z osmičky.

Jeli s námi pan ředitel Petr Koníř a paní učitelky Vlastimila Knappová, Nikola Tomková a Helena Jarošová. Vyjížděli jsme od školy za krásného slunečného rána. Cílem byla Botanická zahrada v Praze. Naše první zastávka se uskutečnila ve vinotéce sv. Kláry v památkově chráněné vinici téhož jména, která patří do areálu botanické zahrady. Jednou ze zdejších atrakcí je strom vůní s vonnými soudky, kde jsme si mohli vyzkoušet své čichové a poznávací schopnosti. Byl odtud také krásný výhled na Trojský zámek a panorama Pražského hradu.
 
Pak začala prohlídka rozlehlého skleníku Fata Morgana. Jeho interiér je rozdělen do tří samostatných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Úvodní část skleníku je věnována suchomilné vegetaci, prostřední (největší) část představuje tropický deštný les a nakonec se návštěvník ocitá v chlazené části skleníku, která přibližuje drsné prostředí vysokých hor.
 
Na prohlídku navázala krátká soutěž. Dostali jsme papír s otázkami a podle mapy se začali pohybovat ve skupinkách po botanické zahradě. Při tom jsme plnili různé úkoly. Naše snažení vyvrcholilo v severní části zahrady, kde jsme dostali rozchod a mohli si koupit občerstvení. Byla to vítaná půlhodina, po níž následoval návrat k autobusu.
 
Při cestě domů zastavil autobus u KFC. Také zde si mnozí dopřáli jídlo a občerstvení. Ke škole jsme přijeli kolem 18. hodiny. Druhý den jsme se formou testu k návštěvě botanické zahrady vrátili a poučný výlet zhodnotili.
 
Napsali žáci 7. třídy: Jiří Klementovič, Martina Jelínková a Gabriela Kačírová