Den zdravého životního stylu

03. 09. 2021

Během prvního pátku (3. 9. 2021) nového školního roku proběhl na druhém stupni ZŠ a MŠ Jesenice Den zdravého životního stylu. Navázal na tradici dřívějších akcí, které žákům přitažlivou formou připomínají důležitost správných návyků pro zdravý způsob života.

ZDRAVÁ VÝŽIVA

Zdravá výživa je důležitá pro zdraví člověka v každém věku. Co tento pojem obnáší, co jsou potraviny a pochutiny, co vyjadřuje pyramida zdravé výživy nebo jaké jsou základní složky potravy, nad tím vším se žáci zamýšleli hravou formou prostřednictvím kartiček a pracovních „pyramid“. Ti starší uchopili téma do větší šíře: povídali si o historii stravování a jako současný civilizační problém vyhodnotili nadváhu. Například v České republice má špatný způsob stravování za následek, že více než 52 % obyvatel trpí nadváhou. 

Pro evropskou populaci je podle kritérií Světové zdravotnické organizace WHO definována obezita indexem tělesné hmotnosti (BODY MASS INDEX, BMI) vyšším než 30. Svůj index tělesné hmotnosti si pak žáci počítali podle vzorečku

DOPRAVNÍ VÝCHOVA

V tomto tematickém bloku se žáci zaměřili zejména na povinnosti chodců a cyklistů, ověřili si znalost základních dopravních značek a připomněli si nejdůležitější pravidla bezpečnosti pohybu na pozemních komunikacích. K názorným ukázkám posloužila infografika ze stránek Týmu silniční bezpečnosti (https://www.tymbezpecnosti.cz/stranky/116/infografiky.html),
instruktážní video Přednost na přechodu (https://chodci.tytozvladnes.cz/spot/prednost-na-prechodu) a další prezentace ze serveru školy. Po této úvodní části si pak žáci zkusili vypracovat test s dvaceti otázkami včetně určování přednosti na křižovatce. Nejlepší znalosti a přehled prokázali:

6. tř.: Ondřej Dlouhý a Jan Bouda

7. tř.: 1. Michaela Burstová, 2. Michaela Narovcová, 3. Matyas Naxera, 4. Petr Vošahlík

8. tř.: 1. Lucie Benešová, 2. Michaela Braunová, 3. Jiří Klementovič, 4. Eliška Hortová

9. tř.: 1. Jan Králíček, 2. Adéla Čóková, Daniela Prágerová, Vojtěch Kouřil, 3. Jan Dostál

POHYBOVÉ HRY

Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu je rovněž nedílnou součástí zdravého životního stylu. Jak lze zajímavě sportovat, poznávali žáci při pohybových hrách na školním hřišti. Začínalo se zábavným cvičením s novinami a pokračovalo kreativní tělovýchovou, při níž žáci vytvářeli z vlastních těl sousoší a nápisy. Rovněž došlo na zábavné hry Evoluce a HUTUTUTU, u kterých se nejen sportovalo, ale i užilo spoustu legrace.   

KYBERŠIKANA a NÁVYKOVÉ LÁTKY

Dalších dvou důležitých témat se zdárně zhostili zástupci Policie ČR. Pojem „kyberšikana“ sice žáci znají, ale jde o tak závažný problém, že je nutné stále na něj upozorňovat. Vždyť právě děti a mládež jsou nejčastějšími oběťmi této specifické agrese. Oběť se může cítit bezmocná, protože se proti útokům anonymního agresora nemůže bránit, má obavy před reakcemi okolí, stydí se apod. Pokud zůstává na řešení problému sama, může to vést až k tomu, že situaci nezvládne. Proto je potřeba ukázat, jak se před kyberšikanou chránit a kam se obrátit o pomoc.

Neméně závažný problém dlouhodobě představují i návykové látky. Ty působí na centrální nervovou soustavu, kde mění mozkové funkce a způsobují dočasné změny ve vnímání, náladě a chování člověka. Takový jedinec hůře zvládá stresové situace, což s sebou přináší řadu problémů nejen v osobním, ale i společenském životě.