Čertí škola

03. 12. 2021

Čertí škola není jen o hravém vyučování, ale také (a to především) o zábavě a dobré náladě. Pojďme se v našem článku podívat, jak si v čertí škole vedli například žáci čtvrté třídy.

Celé to veselé dopoledne začalo „čertovsky lehkým pohádkovým testíkem“. Jak z názvu vyplývá, opravdu nebyl těžký a děti si s ním hravě poradily. Kdo by kupříkladu neznal odpověď na otázku „Jak znělo zaklínadlo, které zastavilo kouzelný hrneček s kaší?“ nebo s kým se oženil Plaváček v pohádce „Tři zlaté vlasy děda Vševěda“?

Jakmile byly otázky testíku zodpovězeny, zahloubali se čtvrťáci do studia čertovské mapy. Nejprve ji zorientovali podle světových stran a pak hezky vybarvili – modře vodní plochy a toky, zeleně louky a lesy apod. Lesy se jmenovaly Čertňák a Belzebubov a čertíci v nich mohli potkat spoustu zvířátek a poznat listnaté a jehličnaté stromy. Kdo z dětí správně čertovsky přemýšlel, poradil si i s tajenkou matematického hlavolamu. Písmena tajenky bylo třeba zjistit prostřednictvím výpočtů a poté je přečíst odzadu. A jaké poučení z tajenky vyplynulo? „Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe!“ S tím souhlasíme, lhát se nemá.

V průběhu dopoledne se toho ale stihlo mnohem více. Určitě musíme zmínit příchod Mikuláše v doprovodu anděla a dvou čertů. Když jsme těmto pohádkovým bytostem zazpívali dvě písničky, obdarovaly nás dárkovými balíčky s dobrotami, které připravila Kulturní komise při MěÚ Jesenice. Také jsme zhlédli ukázku pohádky „S čerty nejsou žerty“ a u písniček jsme si přímo ďábelsky zatancovali. Prožili jsme prostě nádherné čertovské dopoledne a už teď se těšíme na to příští.

Sestaveno z příspěvků žáků 4. třídy