Vánoční aranžování 2021

14. 12. 2021

Zpracováno podle stejnojmenného článku Mgr. Renáty Jílkové – viz:

https://www.zmapjesenice.cz/news/vanocni-floristicka-soutez-2021/

Fotografie byly se svolením autorky použity ze stejného zdroje.

Přestože současná složitá doba, kdy se musí neustále dodržovat protiepidemická opatření, společenským akcím příliš nepřeje, rozhodla se Střední škola a Základní škola v Jesenici uspořádat pro žáky své i naší školy Vánoční floristickou soutěž. Probíhala v Domově mládeže SŠ a ZŠ Jesenice a oproti minulým ročníkům vánočního aranžování se nesla v komornějším duchu. 
Svou kreativitu a zručnost sem přišli v úterý 14. 12. prokázat žáci naší osmé i deváté třídy. Každý ročník soutěžil samostatně pod odborným dozorem pana Václava Nachtigala, vyučujícího odborného výcviku oboru zahradník – florista, a paní Martiny Trešlové, vedoucí odborného výcviku. Osmáci začínali jako první. Vyráběli vánoční aranžmá (malý svícen) a po skončení práce si dopřáli ochutnávku cukroví ze školní cukrářské výroby. Mezitím porota hodnotila všechny svícny a udělovala body za provedení, zdobení a celkový vzhled aranžmá. Vyhlašovala se první tři místa: 1. Lukáš Kougl, 2. Kateřina Halámková, 3. Lucie Benešová. Výherci byli oceněni sladkou odměnou a diplomem, ostatní účastníci obdrželi pochvalný list.
V podobném duchu probíhalo i aranžování v 9. ročníku. Tato třída však tvořila jiný výrobek, a sice vánoční stromeček s připravenou konstrukcí v květináči. Na ni žáci postupně upevňovali chvojí pomocí vazačského drátku, až vznikl samotný stromeček. I tady byla vyhlášena první tři místa: 1. Tereza Procházková, 2. Jan Trpák, 3. Jan Králíček.
Všichni žáci si soutěž pochvalovali a ti mladší se těší, že se vánočního aranžování zúčastní i příště.