28. 4. Dějepisná ex. - seskok u obce Požáry

28. 04. 2022

V noci ze sedmadvacátého na osmadvacátého dubna 1942, tedy před 80 lety, seskočila u Požárů skupina parašutistů s cílem provádět záškodnické akce proti německým okupantům. Tuto událost si jeli do Rakovníka připomenout zájemci ze 7. – 9. třídy v rámci dějepisné exkurze ve čtvrtek 28. dubna.

Daniel Makovský ze sedmé třídy o tom napsal: „Na místě nás uvítali pořadatelé. Ukázali nám uniformy vojáků ruské, německé a britské armády, dobové fotografie a repliky samopalů. Poté jsme vyslechli příběh o seskoku parašutistů čs. zahraniční armády z Velké Británie na Požárech u Křivoklátu a odbojové činnosti bratrů Mikšových…“ Danův podrobný příspěvek následně popisuje události, o nichž informuje i Rakovnický deník na webové stránce

https://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/seskok-miksovi-vystava-odboj-parasutiste-zakladni-skola-rakovnik.html

Z NĚHO VYJÍMÁME:

„Parašutisté z výsadku BIOSCOP, BIVOUAC a STEEL byli vysazení v noci  z 27. na 28. dubna 1942 poblíž velkostatku Požáry. Po dopadu svůj operační materiál ukryli do lesa. Příslušníci výsadků BIOSCOP a BIVOUAC měli provádět sabotážní  a destrukční akce na Moravě, kromě jiného v oblasti vsetínské zbrojovky, nebo vyřadit z provozu teplárnu a elektrárnu v Brně na Špitálce.

Ukrytou vysílačku však mezitím náhodou objevili místní sedláci. Nález nahlásili četnické stanici v Křivoklátě, která uvědomila kladenské gestapo. To přikázalo četníkům místo nálezu v polích střežit.

Nic netušící Arnošt Mikš se pokusil společně s Josefem Kusým v noci 30. 4. 1942 vysílačku vyzvednout, ale při střetu s četníky jednoho z nich zastřelil a druhého těžce zranil, umožnil Kusému uniknout, ale sám zraněný spáchal na místě sebevraždu. Po následném vyšetřování byli Němci nemilosrdní. V odvetě v pražských Kobylisích zastřelili oba Arnoštovy mladší bratry Františka a Antonína, popraven byl i Josef Kusý.

Odvážnému vojákovi a výsadkáři z Anglie Arnoštu Mikšovi byl v r. 1945 udělen in memoriam Československý válečný kříž 1939. Obec Baráčníků v Městečku pak o rok později 1. května přímo v Požárech připomněla tyto válečné události Pomníkem Arnošta Mikše.“