ZOO Plzeň, 4., 5., 6. tř.

08. 11. 2022

Že by už bylo pozdě na návštěvu zoologické zahrady? Naopak! Počasí nám v úterý 8. listopadu ukázalo, že nás ještě může příjemně překvapit.

Do plzeňské zoologické zahrady cestovali žáci 4., 5. a 6. třídy autobusem, který na ně čekal u školy. Jako doprovod jeli s dětmi pan učitel Z. Pecka, paní asistentka M. Orosová a paní učitelka J. Pecková. Zoologická zahrada nás přivítala v mlze, která se po půl hodině rozpustila. Už v autobusu každý dostal pracovní listy s tématy „Austrálie“ a „Primáti“.  

V první části exkurze se žáci vydali po jednotlivých třídách do expozice „Austrálie“, aby vyhledali zajímavosti o australských pštrosech emu a o klokanech. Emuové jsou hojní na většině tohoto kontinentu a klokani jsou přímo symbolem Austrálie.

V další části exkurze se nám věnovaly lektorky zoologické zahrady s programem „Primáti“. Žáci byli rozděleni do dvou skupin. Se zajímavým odborným výkladem jsme prošli výběhy i pavilony, kde jsme se dozvěděli o různých zástupcích primátů. Nejvíce se líbili dětem lemuři, kteří se přišli vyhřívat na sluníčko. Cestou jsme si mohli prohlédnout i nový výběh pro lvy, kde se právě krmila malá lvíčata. Po výkladu jsme došli na statek Lüftnerka (vzdělávací centrum), kde se děti občerstvily. Někteří si ještě prošli expozici „Česká řeka“, ale většina se šla „vyřádit“ na dětské hřiště, které je udělané v půdních prostorách starých stájí.

Měli jsme čas si projít i další části zoo. Na sluníčku se vyhříval tygr ussurijský, ve vodě se chladil medvěd černý. Prohlédli jsme si žirafy, někteří navštívili pavilon s nosorožci. Žáci si vyzkoušeli brachiální pohyb, kterým se po stromech pohybují giboni. Část dětí stihla navštívit podzemí. Pak už zbývalo jen nakoupit pár suvenýrů a byl čas na návrat do Jesenice.

 
Ing. Jitka Pecková