Hudební pořad

04. 01. 2023

Není to poprvé, co naše škola přivítala pana Daniela Kubicu z chomutovské hudební agentury FORREST GUMP. Ve středu 4. ledna se tento zkušený zpěvák a mistr slova představil s kulturním programem, přizpůsobeným pro žáky prvního a druhého stupně.

Představení se konalo v tělocvičně, kde v 9.00 hodin začalo pro mladší žáky písničkami z pohádek a poté pokračovalo v 10.00 pro starší žáky hudební přednáškou o legendární kapele The Beatles. V živém vystoupení prokládal pan Kubica mluvené slovo písněmi za doprovodu své akustické kytary a zval i některé žáky ke spoluúčasti. Nesmrtelné hity Paula McCartneyho, Johna Lennona, George Harrisona a Ringo Starra si mnozí s chutí zazpívali i z provizorního hlediště.    

Závěrečný potlesk diváků zřetelně ukázal, že se kulturní program velice líbil a že působivou formou přinesl nejen zábavu, ale i poučení.

SVÉ POSTŘEHY Z VYSTOUPENÍ POSKYTL JESENÍČKU DANIEL MAKOVSKÝ Z 8. TŘÍDY

Po uvítání nám pan Kubica vyjmenoval všechny členy skupiny The Beatles, kterými byli John Lennon (zpěv, doprovodná kytara), Paul McCartney (zpěv, basová kytara), George Harrison (sólová kytara, zpěv) a Ringo Starr (bicí, příležitostně zpěv). Poté se pustil do vyprávění, jak se tito čtyři kluci z Liverpoolu dali postupně dohromady. Nejdřív hrávali v nočních barech, kam za nimi zpočátku přicházelo jen pár lidí, ale po čase se situace začala měnit.

Jejich skvělou kariéru odstartoval počátkem 60. let muž jménem Brian Epstein. Jeho prvním úkolem bylo sehnat společnost, která by umožnila Beatles nahrávat. To se mu posléze skutečně podařilo. I když neměl s prací manažera žádné předchozí zkušenosti, podařilo se mu vytvořit z neznámé liverpoolské kapely skupinu světového formátu.

Na začátku beatlemanie ve Velké Británii stálo album „Please Please Me“ z roku 1963. Beatles začali koncertovat po celé Evropě a posléze i po celém světě. Když odjeli na turné do Ameriky, jejich sláva se už nedala zastavit. S přibývajícími koncerty přibývali posluchači, až všichni fanoušci nakonec obdivně ječeli tak, že členové skupiny často ani neslyšeli, co zpívají. Nedej bože, kdyby některý z nich spadl mezi fanoušky, to by ho asi nejspíš umačkali, jen aby si na něj mohli sáhnout!

V závěru svého vyprávění nám pan Kubica řekl, že toto je konec první části příběhu a že někdy bude následovat ta druhá. Poděkoval nám, že jsme nevyrušovali, a my jsme se odebrali zpátky do svých tříd. Program byl velmi zajímavý a každému se určitě líbil.

Napsal Daniel Makovský z 8. třídy