Exkurze Praha, 5. tř.

12. 01. 2023

Ve čtvrtek 12. ledna 2023 navštívila naše 5. třída Prahu. Jeli s námi pan učitel Pecka, paní učitelka Konířová a tři dívky ze „sedmičky“.

Sraz byl v 6:20 hodin na vlakovém nádraží v Jesenici. V 6:35 jsme nastoupili do vlaku a jeli do Rakovníka, kde se přestupovalo do rychlíku na Prahu. Tam jsme vystoupili na Masarykově nádraží a naše putování mohlo začít.

Nejdříve jsme se šli podívat na Obecní dům a Prašnou bránu a potom si prohlédli Staroměstskou radnici s orlojem. Věděli jste, že Staroměstská radnice byla zřízena roku 1338 jako sídlo samosprávy Starého Města? Také jsme viděli sochu Neposkvrněné Panny Marie na mariánském sloupu a sochu Jana Husa. Kdo chtěl, mohl se s panem učitelem Peckou podívat zblízka na Týnský chrám. Po návratu z Týnského chrámu se nám poštěstilo sledovat, jak odbíjí orloj. Poté jsme vyšplhali po táhlých schodech na věž Staroměstské radnice. Z věže byly dobře vidět Pražský hrad a Petřínská rozhledna. Rovněž nás uchvátila místnost kolem orloje a pohybující se sošky.

Po malém občerstvení a procházce po Karlově mostě jsme se vypravili po nábřeží k Národnímu divadlu a dále na Václavské náměstí k soše svatého Václava na koni. Velmi vhod nám přišlo důkladnější občerstvení v „mekáči“. Cestou na vlak jsme si ještě pohráli na dětském hřišti před Hlavním nádražím. Domů jsme se vrátili unavení, ale plní skvělých zážitků a poznatků. Výlet se nám moc líbil!

Napsaly Julie Danielová a Miluše Staňková