Exkurze Praha, 8. tř.

01. 02. 2023

Praha bývá oblíbeným cílem exkurzí žáků naší školy. Nejinak tomu bylo i ve středu 1. února, kdy se na návštěvu hlavního města vypravili osmáci spolu s p. uč. Knappovou a p. uč. Hrůzovou.

Exkurze měla dvě části – dějepisnou a přírodopisnou. Účastníci se nejprve seznámili s historií a s nejdůležitějšími objekty Pražského hradu. Nahlédli např. do katedrály sv. Víta, dozvěděli se, kde jsou uchovávány vzácné korunovační klenoty a k čemu sloužil Vladislavský sál. Poté se vydali tzv. Starou královskou cestou, kudy v minulosti kráčeli čeští králové ke své korunovaci, k Národnímu muzeu. Na trase se zastavovali u významných památek, kde jim p. uč. Hrůzová vyprávěla o jejich minulosti. Prošli se např. po Karlově mostě, 2. nejstarší kamenné stavbě svého druhu u nás, obdivovali orloj na Staroměstském náměstí, který patří mezi nejstarší v Evropě, nebo stanuli na místě, kde bylo v červnu roku 1621 popraveno 27 českých pánů. Procházka historickou Prahou končila na Václavském náměstí u sochy patrona české země – sv. Václava.Po občerstvení v KFC a „mekáči“ se účastníci odebrali do Národního muzea.

Nejprve obdivovali nedávno zrekonstruované prostory, poté si prohlédli rozsáhlou mineralogickou sbírku. Následovala komentovaná prohlídka expozice věnované obratlovcům. Nakonec děti vystoupaly do kopule muzea, odkud měly nádherný výhled.

Do Jesenice se žáci vrátili pozdě a unavení, ale zároveň plní zážitků. Jen škoda, že jsme si nestihli prohlédnout také expozice věnované dějinám 20. století. Ty budou cílem některé z dalších dějepisných exkurzí.

                                                                                                       Mgr. Petra Hrůzová

A Petr Makovský z 8. třídy k tomu dodává:

V 8.30 hod jsme vyrazili vlakem z Jesenice a kolem 10.45 od. jsme přijeli do Prahy. První cesta vedla na Pražský hrad, odtud přes staré zámecké schody, Karlův most a Staroměstské náměstí do centra Prahy.

V Národním muzeu jsme si prohlédli výstavu kamenů a část věnovanou obratlovcům, kde všechny zaujala kostra velryby. Z kopule byl krásný výhled na celé město.

Výlet se vydařil.