Dějepisný kroužek

12. 02. 2023

Od října loňského roku funguje na naší škole nový kroužek – dějepisný, který je určen pro zájemce o českou i světovou historii.

Jeho členové (Daniel a Petr Makovští, Petr Vošahlík, Marek Měchura, Jan Černohlávek, Míša Burstová a Julie Demková z 8. třídy) se pravidelně scházejí ve čtvrtek ráno a rozhodně se nenudí. Pracují s tištěnými dokumenty a pracovními listy, sledují filmové dokumenty, luští křížovky, doplňovačky a kvízy, účastní se tematických soutěží (Dějepisná olympiáda, Lidice pro 21. století), pro spolužáky a zaměstnance školy pravidelně připravují hlášení do rozhlasu o významných historických událostech. Navrhovali také vlastní erby a české mince.

Nedílnou součástí činnosti  jsou výlety a exkurze s historickou tematikou.

Členové kroužku už např. navštívili kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, kde se ukrývali v době 2. sv. války čs. parašutisté, a zúčastnili se přednášky a výstavy na téma holocaustu v Rakovníku. A další zajímavé akce je ještě čekají.

V době jarních prázdnin navštíví Muzeum generála Pattona a Velkou synagogu v Plzni, na konci března se chystají do Armádního muzea na Vítkově v Praze (expozice a výukový program věnované 2. sv. válce), v dubnu navštíví okresní archiv v Rakovníku, následující měsíc bude jejich cílem Národní muzeum v Praze (expozice věnovaná dějinám 20. století) a na začátku června je pro ně a další zájemce z řad 7. – 9. třídy připravena dvoudenní exkurze do Dobrošova (pohraniční pevnost z 30. let) a vyhlazovacího tábora Osvětim (Polsko).

Pokud tě činnost dějepisného kroužku zaujala a zajímá tě historie, přidej se k nám! Další členové jsou vítáni!

Mgr. Petra Hrůzová