Projekt LES, 2. tř.

31. 01. 2023

Úkolem lednového projektu bylo pomoci ptáčkům a vyrobit jim lojová krmítka. Než jsme se s dětmi vrhly do práce, povídaly jsme si i v rámci prvouky, co všechno můžeme ptáčkům dávat a proč. Nezapomněly jsme ani na básničku o ptáčcích.

Mnoho ptáčků, kteří se u nás celoročně vyskytují, odlétá na podzim do teplých krajů. Co ale jedí ptáčci, kteří v Čechách zůstávají? Obzvlášť v tuhých zimách pomoc člověka vyloženě potřebují. Řekly jsme si a ukázaly, co ptáčci jedí. Už v loňském roce jsme ptáčkům pravidelně chystaly potravu do krmítka. Letos v tradici pokračujeme a navíc děti vyrobily lojová krmítka. Největším lákadlem pro děti bylo, že pracovaly v chirurgických rukavicích a to vše připravovaly ve školní kuchyňce.

Do rozehřátého sádla děti namíchaly slunečnici, zrní, ovesné vločky, oříšky, olejnatá semena. Touto směsí naplnily šišky, různá vykrajovátka a vyrobily i lojové koule. To vše děti rozvěsily na keř u školy a budeme pozorovat, jestli ptáčkům chutná.

Dále do velkého krmítka v našem papírovém kalendáři nalepily semínka, která jsme použily na výrobu lojových krmítek a při výtvarné výchově doplnily krmítko i papírovými ptáčky.

Pokud se chystáte krmit ptáky, kteří poletují kolem vaší zahrady, přichystejte jim nejlépe olejnatá semena, lůj či tukové směsi. Na tuto potravu přivábíte především sýkorky, brhlíky, šoupálky a strakapoudy. Pro pěnkavy, zvonky, strnady, dlasky, vrabce a kosy přichystejte semena plevelů a obilovin. Kosi ale mají rádi i plody bobulovin a jablka.

Co ptákům nikdy nedávat?
Vždy kupujte speciální krmivo pro ptactvo a nedopusťte, aby krmítko pro ptáky bylo plné kuchyňského odpadu a zbytků. Na krmítko nepatří těstoviny, slané či kořeněné výrobky, uzeniny a výrobky z přepáleného oleje. Takovou potravou ptákům spíš uškodíte a můžete se podílet i na jejich úhynu.

Jak vyrobit tukovou směs?
Podávání tukové směsi může mít nejrůznější podoby. Nejčastěji je vídáme v podobě lojových koulí, které běžně seženete v obchodě. Můžete je ale i vyrobit tak, že rozehřejete sádlo v hrnci, do kterého nasypete semínka či drcené ořechy. Nalijete do nádob, do kterých jste předtím vložili provázek, necháte ztuhnout a poté zavěsíte ven na stinné místo. Rovněž můžete do tukové směsi ponořit šišku na provázku, nebo směs nalít do menšího květináče, který poté zavěsíte dnem vzhůru.