Lidice pro 21. století

05. 06. 2023

Žáci naší školy se pravidelně zúčastňují přírodovědných a sportovních soutěží, v nichž jsou velmi úspěšní. To však neznamená, že by nesoutěžili i v jiných předmětech. Jeseničtí mají své zástupce např. také v dějepisných olympiádách, olympiádách v českém a anglickém jazyce, ve výtvarných soutěžích atd.

Pravidelně se zúčastňují mimo jiných i mezinárodní dějepisné soutěže „Lidice pro 21. století.“ Tu vyhlašuje Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů a FF UK v Praze. Je určena dětem a mládeži z celého světa ve věku 10 – 19 let a jejím cílem je přispět k uchování památky občanů středočeských Lidic, zavražděných nacisty v r. 1942, a k prohlubování znalostí nejmladší generace o historických událostech vztahujících se k 2. sv. válce, nacistickému režimu, dalším totalitním režimům 20. st. i k proměně poválečného odkazu Lidic až do počátku 21. století.

Letos se do soutěže zapojili členové dějepisného kroužku z 8. třídy. V 1. kole museli zvládnout náročný vědomostní test a napsat slohovou práci na vybrané téma. Většina soutěžících si zvolila úvahu na téma „Co lidem válka vzala, co jim dala.“ Do druhého – finálového – kola soutěže postupovalo po hodnocení odbornou porotou 25 účastníků s nejvyšším součtem bodů z testu a slohové práce. Žáci pak vyplňovali další vědomostní test.

Velkého úspěchu v soutěži dosáhl Marek Měchura z 8. třídy, který postoupil do finálového kola. V něm sice nebyl mezi 3 nejlepšími, nicméně postup mezi 25 nejlepších z celého světa je skvělý.

Marek se za odměnu zúčastnil na konci května slavnostního vyhlášení konečných výsledků soutěže, při němž důstojně reprezentoval naši školu a obdržel řadu věcných cen.

Mgr. Petra Hrůzová