Stanování šesťáků na školní zahradě

27. 06. 2024

Předposlední den školního roku už se nesl v duchu loučení. Ráno jsme si rozdali vysvědčení a pak šli do kulturního domu sledovat, jak se loučí deváťáci. Současně jsme se loučili i s Julčou Danielovou, která přechází do Rakovníka. Cestou do školy jsme si koupili zmrzlinu nebo ledovou tříšť a pak už jen vyklidili šatní skříňky a zamířili domů – pro stany a spacáky.

Úplně původně jsme měli v plánu klasickou přespávačku ve třídě, ale protože velká část dětí nikdy neměla možnost nocovat ve stanu, plán jsme pozměnili. Návrh zněl někam dojít, postavit stany, nocovat a ráno se vrátit, ale nabídka sportovního i hygienického zázemí školy byla lákavější. 

Sešli jsme se v půl čtvrté na nádvoří a hned odnosili stany na školní zahradu. Postavit je byl trochu oříšek, děti tu zkušenost neměly, ale díky skvělým pomocnicím (p. Tomkové a p. Rabasové) a dvěma osmákům (L. Černá a D. Rampsas) jsme to zdárně zvládli. Když se připravilo nocování, udělali jsme si ve školní kuchyňce večeři (těstovinový salát) a zbytek večera se věnovali sportovním aktivitám, někteří hráli badminton, jiní si kopali či házeli míčem. Jiní si užívali lenošení a klábosení. Večer došlo i na duchařinu v „hnízdečku pod břízou“ či hry ve stanu. Celý večer byl velmi pohodový, plný vzájemné sounáležitosti, bez hádek či dohadování. Štěbetání probíhalo dlouho do noci, ale jak už někteří chtěli spát, zavelel se noční klid a ticho.

Ráno jsme vylézali po sedmé, udělali jsme si snídani a začali balit. Přidali se k nám ti čtyři, kteří si nocovat netroufli, i oni si vyzvedli vysvědčení a v devět hodin už jsme všichni zamířili na vytoužené prázdniny.

Mgr. Eva Konířová