Studijní pobyt žáků v Anglii

03. 10. 2015
Ve dnech 3. - 9. října 2015 se 20 žáků naší školy pod vedením Mgr. Petry Hrůzové a Mgr. Miroslavy Peterové zúčastnilo studijního pobytu ve Velké Británii. Jeho cílem bylo zdokonalení v anglickém jazyce a seznámení s reáliemi, zvyky a způsobem života v dané zemi.

OPVK_hor_zakladni_logolink_RGB_cz.jpg

Pobyt byl financován z projektu Mluvím, mluvíš, mluvíme... podpořeného z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (výzva č. 56).

Na cestu do místa pobytu - anglického Oxfordu - jsme se vydali v sobotu v půl jedenácté dopoledne a postupně přes Plzeň, Velhartice, Německo a Francii směřovali na britské ostrovy. Cesta byla poněkud zdlouhavá, většinu času jsme strávili četbou, posloucháním oblíbené muziky a povídáním o tom, co nás čeká. Přes kanál La Manche jsme se přepravili trajektem (Calais - Dover, asi 90 minut) a kolem osmé hodiny ráno (v neděli) se vydali, patřičně natěšení, na prohlídku centra Oxfordu, města, které se pyšní nejstarší univerzitou v zemi. Z rozsáhlého komplexu jsme navštívili kolej Christ Church, známou mimo jiné tím, že se ve zdejší jídelně natáčel film o Harry Potterovi. Chybět nemohla také prohlídka Ashmolean Musea, které je nejstarším veřejným muzeem v Británii a vyniká bohatými sbírkami. Poté následovalo krátké volno na nákupy.

Druhý den byl zakončen odjezdem na ubytování a večeři do hostitelských rodin.

Od pondělí do středy absolvovali účastníci celkem 9 hodin výuky v oxfordské English Learning Home Stays a navštívili další významná místa spjatá s minulostí a současností V. Británie.

Ve škole byly děti rozděleny podle úrovně znalosti jazyka do 3 skupin. Náplň výuky, kterou vedli rodilí mluvčí, byla velmi pestrá - např. hry, kvízy, doplňovací cvičení, soutěže a procvičování výslovnosti. Přínosná byla zejména konverzace s rodilým mluvčím, při níž si děti procvičily poslech a komunikativní dovednosti. Na závěr žáci obdrželi z rukou vyučujících osvědčení.

Kromě výuky byl pro účastníky přichystán bohatý doprovodný program, který směřoval k seznámení s reáliemi V. Británie.

Postupně jsme navštívili rodiště W. Shakespeara Stratford nad Avonou, světoznámé megalitické památky Avebury a Stonehenge a rovněž město Salisbury, kde jsme si prohlédli místní katedrálu, která je proslulá tím, že je zde možné vidět originál tzv. Velké listiny svobod z r. 1215.

Předposlední den pobytu - čtvrtek - byl věnován pamětihodnostem Londýna. Viděli jsme např. tzv. Londýnské oko, budovy parlamentu, Westminsterské opatství (místo pohřbů a svateb členů královské rodiny), Downing Street (sídlo britského premiéra), Whitehall, Buckinghamský palác, Trafalgarské náměstí (sloup se sochou admirála Nelsona), Piccadilly Circus a Britské muzeum. Zájemci mohli také zhlédnout bohaté sbírky Národní galerie.

Dobu do odjezdu autobusu zpět do České republiky jsme pak strávili nákupy občerstvení a suvenýrů.

Jazykově-vzdělávací pobyt v Oxfordu, který byl pro děti zdarma, splnil svůj účel.

Děti si procvičily angličtinu „v praxi“, a to nejen konverzací ve škole, ale také v hostitelských rodinách, při nákupech a návštěvě pamětihodností. Zároveň se seznámily s významnými místy spojenými s minulostí i současností V. Británie, s kulturními tradicemi země i se zdejším způsobem života.

I přes nepříznivé počasí jsme si z Anglie přivezli spoustu nezapomenutelných zážitků a zkušeností.

                                                                                       Mgr. Petra Hrůzová

 

Studijní pobyt hodnotím kladně.
Program celého týdne byl zajímavý, i když  jsme strávili hodně času cestováním v autobuse.
Školní program byl poučný. Učitelé mluvili tak, abychom všichni rozuměli, a projevili snahu o to , abychom si z výuky odnesli co nejvíce.
Ze všech dnů tím nejlepším byl jistě čtvrtek v Londýně. Londýn je krásné město a jeden den na jeho poznávání je málo.

I když jsme se vrátili unavení, vzpomínky jsou krásné. Děkuji.

                                                                                             B. Svatoňová

Bylo to  nepopsatelně úžasné. Všechny ty památky a známá místa, jež jsme navštívili .. Všichni ti zdvořilí lidé, ať cizí nebo členové mé anglické adoptivní rodiny, kteří se o mě a moji milou spolubydlící  pěkně starali. 
Jediná věc, která se mi moc nezamlouvala, bylo ošklivé počasí, které nás trápilo celé dva dny. Ale jinak jsem byla opravdu spokojená!

                                                                                          Aneta Deverová

Studijní pobyt žáků v Anglii