Digitalizujeme školu

11. 08. 2022

Od roku 2022 poskytuje v rámci Národního plánu obnovy MŠMT finanční prostředky na digitální technologie pro školy. Pro základní školu jsou finanční prostředky určeny na prevenci digitální propasti a na digitální učební pomůcky.

Cílem prevence digitální propasti je zpřístupnění mobilních digitálních technologií pro znevýhodněné žáky a zabránění jejich digitálnímu vyloučení (tzv. digitální propasti). MŠMT s využitím Národního plánu obnovy poskytuje školám finanční prostředky na mobilní digitální technologie pro vytvoření tzv. mobiliáře, ze kterého bude škola znevýhodněným žákům zapůjčovat základní digitální vybavení. Záměrem tohoto kroku je snížit nerovnosti mezi žáky v přístupu ke kvalitnímu vzdělání, které by byly způsobeny nedostatečným technickým vybavením – prevence digitální propasti. Naše škola obdržela 46 000 Kč, za které jsme koupili tři iPady, se kterými budou žáci pracovat během výuky na prvním stupni.

Obdrželi jsme 211 000 Kč na digitální pomůcky. Od 1. 9. 2022 jsme upravili školní vzdělávací program podle revidovaného rámcového vzdělávacího programu. Došlo k posílení výuky informatiky od 4. do 9. ročníku (v letošním roce od 4. do 7. roč.) a u žáků budeme rozvíjet informatické myšlení a digitální kompetence. Pořídili jsme výukový software do chemie a robotické a programovatelné učební pomůcky.

Z Národního plánu obnovy jsme získali 43 200 Kč pro digitalizaci v MŠ, za které jsme pořídili robotické a programovatelné učební pomůcky pro rozvoj informatického myšlení a digitální kompetence. Koupili jsme také dva notebooky pro učitele.