Farmapark U Toma, 3.A a 3.B

23. 05. 2024

Přestože bylo květnové počasí zatím spíše aprílové, ve čtvrtek 23. května nám opravdu přálo. Třídy 3.A + 3.B tak mohly v rámci projektu RP vyrazit autobusem na exkurzi do Ledcí u Plzně, kde se nachází Farmapark u Toma.

Hned po příjezdu se nás ujala místní zaměstnankyně a odvedla nás do velkého hangáru s lavičkami a stoly, kde si děti daly rovnou svačinku a odložily si zde své věci. Pak si nás odvedla usměvavá ošetřovatelka zvířat, která nás provedla celým Farmaparkem. U každého výběhu nám vyprávěla, co je to za zvíře, jak se chová, čím se živí. Měli jsme možnost pohladit si některá z nich nebo je i nakrmit z ruky. Viděli jsme ovce, kozy, pštrosy, oslíky, kočky, králíky, kachny, krocana, kravičky, prasátka. Rodina muflonů měla čerstvé prvomájové mládě. Zajímavým plemenem byla walliserská ovce. Zaujala nás svou velikostí, kroucenými rohy (mají je samci i samice) a přátelskou povahou. Nejvíce se dětem líbila návštěva výběhu klokana rudokrkého, který je malého vzrůstu. Mohli jsme mu dát granule a pohladit si ho a zároveň zblízka pozorovat mládě v kapse samice, které na nás zvědavě vykukovalo.

Na závěr se děti aktivně zapojily do úklidu a krmení ve výběhu ovcí a koz. Na vlastní kůži si zkusily, jaká je to práce, kterou zde zaměstnanci vykonávají každý den. Pak nás čekal oběd přímo v areálu. Po odpočinku si děti vyzkoušely malé lanové centrum. Farmapark u Toma se stále rozšiřuje a budují se i nové atrakce. Písečný svah jsme si ale nechali ujít, abychom si nevezli v botách celé pískoviště domů. Nabyté zkušenosti a vědomosti si pak děti procvičily v pracovních listech. Všem se výlet velice líbil a už se těší na nějaký další.

Paní učitelky Jitka Pecková a Jana Doležalová