Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 7. tř. 25. – 27. 9. 2013

27. 09. 2013

Středa 25. 9.

Ve středu 25. září se téměř kompletní sedmá třída vypravila brzy ráno vlakem na dalekou cestu do Vlašimi. Pod vedením paní učitelky Knappové a paní učitelky Šikové nám začala druhá fáze expedice 4P. První dvě P jsme odhalili v květnu (přemýšlej a prožij) , další dvě nás čekali nyní.

Hned po příjezdu do Vlašimi jsme se ubytovali a těšili se na náš první program. Vše se hned na začátku začalo odvíjet od dopisu napsaného tajemným S. T. Dopis nám oznamoval, že nás čeká přesun vlakem do Lhotky Veselky. Expedice je expedice, a tak jsme vyrazili. Ve Lhotce Veselce jsme vystoupili a otevřeli obálku č. 1 (obálky byly přiloženy k dopisu od S. T.). Dle pokynu mělo být naším prvním úkolem konání dobrých skutků. No a podobné úkoly jsme plnili i nadále, jak jsme postupně otevírali všechny obálky. Naše putování skončilo na jakési farmě, kde jsme se rozdělili do skupin podle následujících činností:

  • dojení krav (s návazností na hlídání malé Marie Anny),
  • rozdělávání ohně (původně bez sirek, nakonec se sirkami),
  • sbírání vajec (na nich jsme si následně pochutnali, stejně jako na domácím sýru a opečeném rohlíku),
  • „prohlídka" strojů.

Spokojení z úspěšně završené akce jsme se vraceli zpět – nejprve pěšky do vesničky jménem Milovanice a odtud autobusem do Vlašimi. Odměnou nám byl dobrý pocit ze splněných úkolů a také pšenice, kterou prý budeme zítra potřebovat. Navíc nám vedoucí odtajnili jedno P – pamatuj! První den byl krásný, leč poněkud vyčerpávající.

Napsala Barbora Svatoňová

Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 7. tř. 25.9.2013

Čtvrtek 26. 9.

Ráno jsme vstali, vyčistili si zuby a posnídali Anetinu barevnou bábovku. Všichni, kteří bábovku ochutnali, se shodli, že byla dobrá. V té době se také našel další dopis od záhadného S. T. Byl zastrčen pod koberečkem přede dveřmi a stálo v něm, že máme ve skupinkách upéct chléb, jak to dělávali naši předkové. Pšenici na chléb jsme dostali včera jako odměnu za vykonanou práci. Chléb jsme upekli, ale jestli byl tak dobrý jako Anetina bábovka, to si netroufáme tvrdit.

Oběd (polévka a kuře s bramborovými knedlíky) všem chutnal, a tak jsme si v dobré náladě zašli s paní učitelkou Šikovou ještě něco koupit do prodejny Albert. V 15 hodin začínal venku odpolední program. Následovali jsme vedoucí Jirku a Janu k bráně naproti parazoo, kde pro nás připravili hru „Slepý čtverec". Uspět v této hře se podařilo Jirkovu družstvu až napotřetí, Janinu družstvu napodruhé.

Jen co hra skončila, začalo pršet. Schovali jsme se pod bránu a vyčkali, až déšť ustane. Hned poté jsme se pustili do plnění dalšího úkolu. Ve skupinkách jsme kladli lidem otázky od S. T., které Jirka nalezl na stole. My jsme zadávaly (Aneta a Markétka) otázky „Co je kvásek a co je droždí?" a „Pečete doma chléb, anebo nepečete?" Vše se mělo stihnout v průběhu tří hodin. Po splnění úkolu si každý rád dopřál odpočinek na půdě ubytovny. Vlastně to úplný odpočinek nebyl, protože jsme si měli připravit text pro zítřejší povídání do Rádia Sázava. Moc se nám teda nechtělo.

Chvíle volna záhy skončila a my jsme se vypravili za zvířátky do parazoo a potom zpět na půdu. Tady nás vedoucí Lenka seznámila s hrou Monstra. Všem se v ní docela dařilo. Hra příjemně vyplnila čas do 20. hodiny, kdy jsme se vydali na noční stezku při svíčkách. Někteří se báli, že na ně někdo nebo něco vybafne, jiní se zase strachovali, aby nezakopli nebo někam nespadli. Nakonec jsme všichni v pořádku došli k nějakému stavení. Ozařovaly ho pochodně a jedna svíčka. Podle informací z dopisu jsme směli vejít dovnitř, pokud budeme v naprosté tichosti. Každý byl velmi zvědavý, a tak jsme potichu vstoupili. Na stole v místnosti ležela truhla. Našli jsme v ní několik dopisů, z nichž jeden se od ostatních odlišoval. Každý si ho přečetl a konečně se dozvěděl, kdo je onen tajemný S. T. (strážce tajemství) a co znamená spojení 4P (přemýšlej, prožij, pamatuj a použij). Bylo to velmi působivé vyvrcholení naší dobrodružné expedice. Doufáme, že se i ostatním třídám po nás bude poučný projekt 4P líbit, jako se líbil nám.

Napsaly Aneta Deverová a Markétka Tranová

Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 7. tř. 25.9.2013

Pátek 27. 9.

Budíček v 7:15 odstartoval náš poslední den ve Vlašimi. Po snídani jsme si ještě zahráli nějaké hry na rozehřátí, například „Z vody do vody", „Kuli, kuli" apod. Trošku z nás tak spadla nervozita před odchodem do studia Rádia Sázava, kde jsme odpovídali na otázky, které nám pokládal pan redaktor. Všechny otázky se týkaly chleba, například jestli si lidé v dnešní době ještě umějí chleba upéct, kolik korun dnes chleba stojí nebo jaký je rozdíl mezi celozrnnou a bílou moukou. Byla to pro nás docela zajímavá zkušenost – viděli jsme nahrávací studio a vyzkoušeli si sami na vlastní kůži, jak vše funguje.

Po návratu na ubytovnu jsme ještě poobědvali, rozloučili se a pak se přesunuli na vlakové nádraží. Cesta z Vlašimi do Jesenice vedla přes Benešov, Prahu, Lužnou u Rakovníka a Rakovník. Expedice 4P se stala minulostí. Všem se velmi líbila díky pestrému programu a spoustě nových zkušeností.

Napsal Marek Doležal

Záznam vystoupení v Rádiu Sázava (.wav)

Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 7. tř. 25.9.2013