Lesní pedagogika aneb S lesníkem do lesa

10. 12. 2014

Ve středu 10. prosince 2014 se naše 2. třída vydala na celé dopoledne do přírody. V lese jsme hráli pod vedením paní učitelky Lacinové a její kolegyně Radúzy z centra lesní pedagogiky různé hry a také zkoumali přírodu z pohledu myslivců.

Hned na první zastávce jsme poznávali podle stop a rozryté hlíny, které zvířátko to mohlo udělat. „Viníka“ jsme záhy odhalili a přitom se dozvěděli spoustu zajímavostí o prasátkách. Vhod nám přišla i hra, při které nám bylo opravdu teplo.

Následovala prohlídka bažantího krmelce v rákosí a několik informací o srnkách, jelenech a paroží. A protože jsme zjistili, že to jeleni nemají vůbec jednoduché, zkusili jsme si závodění na čas v nelehkém lesním terénu a s parožím na hlavě. Doplnit síly nám pomohla svačina. Potom jsme pokračovali podél potůčku. U krmelce jsme si řekli, co se kam dává, roztřídili, co do krmelce patří a co ne, a zanechali zvířátkům plné korýtko dobrot (jablka, mrkve a tvrdý chléb).

Cestou do kopce jsme viděli šišky okousané veverkami, a tak jsme si na veverky také zahráli. Zajímavé bylo i naslouchání stromům a pomyslná záchrana zvířátek z hořícího lesa. Radúza nám pak pomocí vábniček předvedla zvuky zvířat. Nakonec jsme si zopakovali, co všechno jsme se dozvěděli, a zahráli si ještě jednu hru.

Přestože byla zima a všude v Jesenici foukal pořádný vítr, v lese panovalo příjemné bezvětří. Pomocí her jsme se prohřáli a užili si spoustu dobrodružství a legrace. Dopoledne nám uteklo jako voda.

Budeme se těšit na další setkání a děkujeme lektorkám LESNÍ PEDAGOGIKY za krásné zážitky.

Napsali žáci 2. třídy

Lesní pedagogika