exkurze 6. tř. do Informačního centra LČR Křivoklát

16. 02. 2016

Informační centrum LČR Křivoklát je častým cílem exkurzí žáků jesenické základní školy. V úterý 16. února se sem vypravila i naše šestá třída s paní učitelkou Knappovou a panem učitelem Knappem

Cestovali jsme vlakem z Jesenice do Rakovníka a dalším spojem z Rakovníka do Křivoklátu. Zde jsme navštívili místní informační a vzdělávací středisko. Cílem vzdělávací exkurze nebyla jen prohlídka expozice "Les kolem nás", ale zejména zajímavé povídání o ptácích Křivoklátska.

Jaká by to ale byla exkurze, kdybychom nenavštívili hrad Křivoklát? Prošli jsme si hradní nádvoří a pak se společně vyfotili u hradeb. To už se ale náš čas naplnil, takže jsme se přemístili na nádraží a vlakem se vrátili do Rakovníka.

Protože spoj do Jesenice hned nenavazoval, dopřáli jsme si vycházku po rakovnickém náměstí a krátký rozchod. Teprve potom následovala cesta do Jesenice a konec našeho hezkého výletu.

Napsala Adéla Švandrlíková

dodatek:

Naše spolupráce s IC LČR na Křivoklátě má dlouholetou tradici. Hlavním cílem exkurze byla přednáška zkušeného ornitologa pana Ing. Pechy. Na připravené prezentaci se žáci seznámili nejen s osmi „naturovými“ ptáky, pro které je na Křivoklátsku zřízena ptačí oblast, ale i se zajímavostmi ze života ptáků zde žijících. Nyní už budeme vědět, že tah lejska malého nesměřuje na jih, jako u většiny ostatních tažných ptáků, ale na východ do Indie, a také že patří mezi nejdelší ptačí tahy. Také nás zaujal způsob uchovávání kořisti ťuhýka, který si brouky a hlodavce napichuje na trny. Po přednášce následovala soutěž v poznávačce. Nejlepší byli Adéla, Fanda a Kája.

Na programu byla též NS Brdatka. Vydali jsme se po červené turistické značce. Cesta byla lemována ptačími budkami („obydlí“ pro doupné ptáky) a také informačními cedulemi. U Glorietu, kde byl pěkný výhled na Berounku, jsme se otočili a kolem kapličky Sv. Eustacha se dostali po louce (za neustálého házení „frisbíčka“) do naučně rekreačního střediska. Zde si děti „zařádily“ na houpačkách, skluzavkách či na kladce. Kdo chtěl, prohlédl si geostanoviště a tabule o houbách. Na hrad jsme se dostali traverzovou cestou vedoucí nad údolím Rakovnického potoka a nakonec si prohlédli výstavu fotografií v IC CHKO Křivoklát na Budech. Zde si děti zakoupily nějaké upomínkové předměty.

Doufám, že se šesťákům exkurze líbila.

Mgr. Vlastimila Knappová

exkurze 6. tř. do Infocentra LČR Křivoklát