Projekt 72 hodin

12. 10. 2018
Projekt 72 hodin má své vlastní webové stránky. Na adrese https://www.72hodin.cz/2018/o-projektu se můžeme dočíst, že „Jedná se o tři dny plné dobrovolnických aktivit, které se v ČR konají již posedmé.

Kdykoliv během těchto 72 hodin (11. – 14. října 2018) a zároveň jakkoliv dlouho se dobrovolníci po celém Česku pustí do aktivit, které pomohou druhým, přírodě, či jejich okolí…“ Co to může znamenat konkrétně, nám ukázali členové ekologického kroužku paní učitelky Knappové, kteří se ve čtvrtek 11. října pustili do čištění ptačích budek. Více nám o tom napsala Klára Prasková z 8. třídy.

S paní učitelkou Knappovou jsme se domluvili, že ve čtvrtek pojedeme na kolech čistit ptačí budky v lokalitě „Petrohradský les.“ Od školy jsme odjížděli kolem 13,45. Cestou se k nám připojil ještě Vojta, takže nás bylo celkem 12 dětí a 2 dospěláci – paní učitelka a pan ředitel. Všichni jsme si oblékli také trička, letos jsou šedá. Když jsme dorazili na smluvené místo, přijel za námi autem pan školník Pavel John s žebříkem a nástroji k čištění budek. Zkontrolovali jsme jich celkem 17. Počasí nám velmi přálo, a tak jsme si po práci zajeli ještě k Petrohradským skalám. Tady jsme si dopřáli svačinu a pak se vrátili zpět ke škole. Udělali jsme něco užitečného a ještě si to krásně užili.

Letos se akce 72 hodin zúčastňujeme již pošesté. Poprvé jsme s dětmi čistili kašnu na náměstí. V letošním roce, stejně tak jako vloni, jsme se pustili do čištění budek. V loňském roce na trase Žulové stezky, kde byly téměř všechny obsazeny, letos ze 17 budek zahnízdili ptáčci pouze v osmi. V jedné z budek sídlili sršni, a tak jsme ji raději vynechali.

Ptačích budek okolo Jesenice je ve 3 lokalitách – Žulová stezka, Viklan a Petrohradský les kolem 90 kusů. Jejich výrobu a vyvěšování zajišťuje pan Tichai z rakovnického ornitologického spolku Fenix ve spolupráci s Lesy ČR, Správa Žatec. Každoročně, již 4. rokem, organizuje spolek Fenix ve spolupráci s Městem Jesenice ornitologické vycházky, které jsou vždy vedeny do lokalit s novými ptačími budkami. Letos na jaře vedla trasa přes Vomáčkovnu, kde byly nataženy sítě pro odchyt ptáků, právě k Petrohradu.

Doplnila V. Knappová

Projekt 72 hodin 2018