Bezpečnost na internetu

12. 11. 2018
Kdo se při práci na počítači připojuje k internetu, měl by vědět o nebezpečích, která „na síti“ číhají. A právě o těchto nástrahách nám do 6. třídy přišel vyprávět pan René Černý. Je to bývalý policista, který nyní učí na ISŠ Jesenice a má bohaté zkušenosti.

Sešli jsme se v úterý 23. října v učebně paní učitelky Konířové. Pan Černý hovořil zejména o tzv. sociálních sítích. Na nich se lidé seznamují a vyjadřují se k různým problémům. Když ale někoho neznáme, například na Facebooku, nemusí být onen člověk tím, za koho se vydává. Proto by si zde lidé měli zřizovat účet až od 15 let. Rovněž je nežádoucí sdělovat termíny dovolených, protože tyto informace mohou zneužít vykradači bytů.

Nebezpečná mohou být i setkání skutečná. Pokud vedle nás zastaví auto a neznámý člověk nám bude nabízet bonbony nebo třeba telefon, nesmíme mu věřit. Je lepší se vymluvit, že je tu s námi otec, matka nebo někdo z příbuzných. A když bude třeba, tak raději utéct. Je dobré si to pamatovat!

Napsala Eliška Pavlisová

 IMG_4134.JPG

IMG_4137.JPG

BEZPEČNOST NA INTERNETU

Přednášku s panem Černým o nebezpečích na internetu měla sedmá třída v úterý 6. listopadu. Důraz byl kladen hlavně na uvážlivé chování na sociálních sítích. Určitě by nikdo neměl nikomu svěřovat svá hesla, adresu, telefonní číslo a další soukromé údaje. Heslo by se mělo měnit zhruba každý půlrok. 

Pan Černý nám vyprávěl i skutečné příběhy. Jeden byl o dívce, která se dobře učila, dobře se oblékala a nebyly s ní žádné problémy. Přesto si její spolužáci vytvořili na Facebooku skupinu, kde o ní psali nenávistné texty. Případ pak dospěl až do policejního vyšetřování.

Napsala Stanislava Čížková

IMG_4720.JPG