Výlet na běžkách, 8. tř., 2019

07. 02. 2019
Na začátku února začalo konečně pořádně sněžit a bílá pokrývka přinesla radost všem běžkařům. Naše sportovně založená škola toho také ihned využila.

Naše sportovně založená škola toho také ihned využila. Po úterním lyžařském výletu deváté třídy si ve čtvrtek 7. 2. připevnila běžky také naše osmá třída.

„Celodenní“ lyžování začalo instrukcemi a následným rozcvičením na školním hřišti. Poté pan učitel Knapp a paní učitelka Knappová zaveleli a celý běžkařský zástup se vydal na cestu. Vedla přes pole u zahrádek a hráz Velkého rybníka ke kempu, kde se poprvé čekalo na opozdilce. Celá skupina pak zamířila zasněženou kaštanovou alejí vzhůru na Plaveč a poté na sv. Hubert. To byl pomyslný cíl naší namáhavé cesty.

Zpáteční trasa již vedla z kopce, a tak se náš postup výrazně zrychlil. Někdy nám pomohly brzdit milosrdné borovice v okolí. Minuli jsme ceduli s nápisem „Zde pramení rakovnický potok“ a zanedlouho sjeli do obce Drahouš. V místní vyhlášené restauraci jsme si dopřáli horký čaj, případně i hranolky nebo párek v rohlíku. Odpočinek a doplnění sil přišly každému vhod.

Před námi nyní ležely Tlestky, poslední obec před Jesenicí. Brzy jsme se ale dostali k místům, kde bylo třeba běžky sundat a jít kus pěšky, například u Hotelu Jesenice u Velkého rybníku. To nám ale nevadilo, protože jsme se už konečně blížili k naší škole. Lyže jsme si opět nasadili u strategického bodu, který pan učitel označil jako „Metrový kámen mezi dvěma lípami“.

Do školy jsme dojeli kolem druhé hodiny. 18 kilometrů na běžkách jsme zdolali se ctí a mohli jít domů. Děkujeme, že to pro nás pan učitel Knapp a paní učitelka Knappová udělali a celou dobu se nám starostlivě věnovali.

Napsala Eliška Kudráčová

Osmáci na běžkách 2019