Divadelní představení, Městské divadlo Kladno

09. 05. 2019
Na divadelní adaptaci Hrubínovy básnické povídky se osmá a devátá třída vypravily do Městského divadla Kladno ve čtvrtek 9. května. V doprovodu paní učitelky Konířové a paní učitelky Valešové jsme nejprve cestovali vlakem přes Rakovník do Kladna a poté autobusem k divadlu.

Romance pro křídlovku od Františka Hrubína je smutným příběhem chlapce Vojty, který poznal během letních prázdnin kouzlo první lásky i bolest ze smrti dědečka, o kterého se staral.

Děj Romance pro křídlovku asi každý zná, ale stojí za to si ho připomenout. Už zmíněný Vojta se o prázdninách zamiloval do dívky Teriny od kolotočářů, kteří v létě přijeli do vesnice. Také Terině se Vojta líbil, a tak spolu plánovali útěk. Jenže v době, kdy Terina čekala na Vojtu u řeky, zemřel náhle Vojtův dědeček. Chlapec zmeškal schůzku, čehož využil majitel střelnice Viktor. Zlomená Terina, která nechápala Vojtovu „zradu“, se nedokázala Viktorovi bránit a odjela s ním druhý den z vesnice. Když se Viktor po čase znovu objevil, sdělil Vojtovi smutnou zprávu: Terina nedlouho po odjezdu umřela na záškrt. Tak skončil smutný příběh dvou zamilovaných lidí.

Napsaly Veronika Horvátová a Barbora Koudelová