Noc s Andersenem

24. 09. 2021

Jednou z akcí, které se v loňském roce neuskutečnily kvůli koronaviru, byla i Noc s Andersenem. Sedmáci, kteří se na akci moc těšili, se dočkali až letos na konci září.

Účastníci se sešli v pátek 24. září 2021 v 17 hodin na nádvoří školy. Ač byla akce dobrovolná, přišli všichni kromě nemocného Matěje Šiky. Hodinu, která zbývala do večeře, jsme strávili sportem na školním hřišti. Pak následovala večeře ve školní jídelně – plněný kuřecí řízek s opečeným bramborem, který všem moc chutnal. Náležitě posilněni jsme pak hráli oblíbenou „schovku“.
Když se setmělo, přesunuli jsme se do vnitřních prostor školy. Nejprve jsme si připravili třídy na přespání, pak následovaly další aktivity ve třídě. Začali jsme četbou úryvku ze známého deníku Anny Frankové. Problémy, se kterými se musela dospívající dívka a její rodina v době 2. světové války vyrovnávat, byly obrovské. Nikdo z nás si nedovedl představit, že by se v podobné situaci ocitl. O osudu dívky a o době, kdy se příběh odehrál, jsme pak docela dlouho diskutovali.
Po čtení následovaly hry, soutěže a kvízy. Nejprve proběhl turnaj v pexesu (nejúspěšnější byli Marek Měchura a Zděnda Švandrlík), poté jsme hráli různé deskové hry. Večer jsme ukončili dějepisným „Riskuj“. To už hodiny ukazovaly 2230 hod., a tak nám nezbývalo nic jiného, než abychom se uložili ke spánku.
Kdo však předpokládá, že děti hned usnuly, mýlí se. Povídaly si o svých zážitcích, těšily se ze společnosti kamarádů a spolužáků, říkaly se vtipy, zkrátka – na spánek nebylo ani pomyšlení. Navíc všichni netrpělivě, někdy i s menšími obavami, čekali na slíbený „bobřík odvahy“. Dočkali se až hodinu po půlnoci.
„Bobřík odvahy“ vedl známou cestou kolem zahrádek za domy u školy. Všichni byli stateční a „bobříka“ zvládli bez problémů. Dívky po návratu do školy brzy usnuly, avšak chlapci si stále měli co říct a usnuli až kolem 3. hodiny ranní. Přesto se probudili už hodinu před „budíčkem“, který byl stanoven na 730 hod.
Po snídani, která byla pro účastníky připravena v 8 hod. v jídelně (švédské stoly), následovalo rozloučení. Jeseničtí mohli odejít sami, dojíždějící si vyzvedli rodiče.
Akce se, dle mého názoru, velmi povedla – žáci odjížděli spokojení, dokonce se někteří ptali, kdy zas „přespíme ve škole.“ Možná se z akce stane v příštích letech tradice.
Noc s Andersenem by se neuskutečnila bez podpory vedení školy a rodičů dětí. Děkuji. Velké poděkování patří také paní Janě Trpákové, která nejenže pro nás připravila výbornou večeři a snídani, ale také po celou dobu akce pomáhala s organizací.
Mgr. Petra Hrůzová