Exkurze do Informačního centra LČR Křivoklát – 6. tř. 5. 3. 2013

05. 03. 2013

V úterý 5. března v půl deváté ráno odcházela naše třída v doprovodu paní učitelky Šikové a paní učitelky Knappové k vlakovému nádraží a posléze se po železnici vypravila přes Oráčov, Švihov, Pšovlky, Šanov a Senomaty do Rakovníka. Okresní město však bylo jen přestupní stanicí. Naše cesta vedla do Křivoklátu, konkrétně do zdejšího infocentra, a pak na proslulý hrad.

Cestou do kopce jsme došli k infocentru. Zde jsme si odložili batohy a začali si povídat s panem Pechou o ptácích. Také jsme si o nich napsali krátký testík. Nejvíce bodů získali Marek Doležal, Bára Svatoňová, Simona Šindlerová, Eliška Stupková a Kristina Sojková. Dostali za odměnu magnet a propisku, ostatní si vysoutěžili pravítko LČR. V lese jsme pak hlasy ptáků poslouchali a rozpoznávali. Docela dost jsem si toho zapamatovala (Simča), už například poznám sýkoru modřinku od koňadry. Když přírodovědná část exkurze skončila, vydali jsme se na hrad Křivoklát.

Prohlídka historické památky všechny zaujala. Procházeli jsme různými komnatami a také se zastavili v mučírně. Mrazilo nás při představě, co všechno se zde kdysi odehrávalo. Nádherná byla ale knihovna a všechny obrazy! Celá exkurze byla prostě super!

Sestaveno z příspěvků Anety Deverové, Simony Šindlerové a Kristiny Sojkové

 

EXKURZE VI. TŘÍDY DO IC LČR KŘIVOKLÁT
(Jak to viděl Marek Piškule, člen dopisovatelského kroužku)

Hned na začátku musím upozornit, že jsem si výlet s paní učitelkou Šikovou, paní učitelkou Knappovou, spolužáky a samozřejmě se Zoubkem moc užil!

Přijeli jsme vlakem do Křivoklátu a z nádraží zamířili nikoliv do stejnojmenné obce, ale šli jsme někam dál, nahoru. A řeknu vám, že jsem si dal dost do těla. Nakonec naše třída stanula před budovou Informačního centra Lesů České republiky.

Program začal asi 1,5hodinovou přednáškou o ptácích, která byla docela zajímavá. Poté jsme si prohlédli pěkně upravenou místnost, simulující prostředí ptáků a jiných zvířat. Součástí exkurze byly i hry, například dávání hub do košíků nebo skládačka a dokonce tam mají ovládací panel se zvuky zvířat. Kolik jsme si toho z programu zapamatovali, ověřil následný minitest. Když skončil, došlo k předávání cen. Nejúspěšnější žáci dostali propisku a ostatní pravítko LČR. Poté jsme se všichni odebrali do lesa pozorovat ptáky. To byla také zajímavá a hezká část exkurze.

Vraceli jsme se z lesa a cestou se zastavili v prodejně COOP. Každý si chtěl samozřejmě něco koupit. To už jsem měl ale zaděláno na pokleslý úsměv. Zjistil jsem totiž, že jsem někde vytrousil peněženku s 200korunovou bankovkou! Nebylo tak za co nakupovat. Naštěstí jsem s sebou měl asi kilovou svačinu.

Náš program pokračoval návštěvou hradu Křivoklátu. Tady jsem si vyfotil hradní nádvoří. Na ceduli měli sice nápis „no cameras" (žádné foťáky), ale přesto jsme fotit mohli. Na Křivoklátě jsem nebyl poprvé, ale tato exkurze se mi stejně líbila.

Výlet se chýlil ke konci. Vrátili jsme se vlakem do Rakovníka a paní učitelka Knappová se šla na nádraží poptat po mé ztracené peněžence. A víte, jak to dopadlo? BYLA TAM! Tak jsem si
s potěšením koupil Pepsi Colu, ale když jsem ji otevřel, Pepsi nečekaně vystříkla. Zahrál jsem si tedy na uklízečku, dojedl si svou kilovou svačinu a dočetl Snoopyho. To byla moje tečka za pozoruhodným výletem.

Exkurze do Informačního centra LČR Křivoklát – 6. tř. 5. 3. 2013