Hrdličkovo muzeum, 8. tř.

11. 05. 2022

Hrdličkovo muzeum člověka je malé pražské muzeum, které se nachází v budově biologického oddělení Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jsou zde k vidění různé antropologické exponáty – od mumií, posmrtných masek přes kosterní pozůstatky až po atypické anatomické exponáty. Návštěvu hlavního města jsme však spojili i s jinými zajímavými místy.

Z Jesenice jsme vyjeli vlakem ve středu 11. května ráno. V Rakovníku jsme přestoupili do vozu společnosti Arriva a v Praze vystoupili na Masarykově nádraží. Odtud naše kroky vedly na Staroměstské náměstí, kde na člověka dýchá historie a kde je opravdu co obdivovat. Dalším lákadlem byla barokní katedrála sv. Mikuláše na Malé Straně, u níž se někteří z nás setkali s bývalým premiérem Andrejem Babišem. Holky říkaly, že to byl pro ně zážitek na celý život.
Paní učitelka Knappová s paní asistentkou Nikolašovou nás poté dovedly na Pražský hrad, kde jsme se soustředili zejména na jeho dominantu – katedrálu sv. Víta. Jsou zde pochováni panovníci a svatí patroni České země. Teprve po tomto zastavení jsme zamířili na stanici metra, abychom splnili hlavní cíl našeho zájezdu, tedy návštěvu Hrdličkova muzea. Muzeum se jmenuje podle svého zakladatele Dr. Aleše Hrdličky a jeho expozice je rozdělena do čtyř tematických celků. Všechny jsou zaměřeny na člověka, jeho vývoj i jeho nemoci. Na někoho to působilo až nepříjemně.
Záměr byl splněn, a tak jsme si mohli dopřát občerstvení v „Mc Donaldu“. Moc jsme se tu ale nenajedli, protože jim prý vypověděl systém. Padlo tedy rozhodnutí přesunout se do dechberoucí Metropole Zličín, kde se nám moc líbilo. Měli jsme tu dvě hodiny na rozchod a bylo to vážně super. Vlastně byl skvělý celý náš výlet, na který bych hned jela znovu.
Napsala Gabriela Kačírová