Křivoklátská sovička

20. 04. 2023

Přírodovědná soutěž Křivoklátská sovička je iniciativou Lesů České republiky ve spolupráci s CHKO Křivoklátsko. Ve čtvrtek 20. dubna proběhl její 5. ročník, jehož se zúčastnili také jeseničtí žáci, čtyři v mladší kategorii a osm ve starší.

Do Rakovníka jsme jeli autobusem, protože na trati byla výluka, a odtud pokračovali vlakem do Křivoklátu. Soutěž začínala na velkém lesním hřišti, kde proběhlo oficiální zahájení. Každá skupina dostala svůj soutěžní list. Vycházelo se po deseti minutách a náš startovní čas připadl na 10:30. Mohli jsme tak beze spěchu navštívit Infocentrum Lesů ČR. Probíhaly zde dílničky na výrobu včel nebo ježků, rozeznávali jsme různé vůně a poslouchali zvuky lesních zvířat. Také jsme zde vyslechli ornitologickou přednášku a učili se poznávat ptačí vajíčka. Po přednášce se naše skupina s chutí vrhla do soutěžení.

Trasa vedla lesem a byla vyznačena stužkami (fáborky). Měla osm stanovišť. Na nich jsme poznávali zvířata, rostliny a předměty podle hmatu a vůně. Na jednom ze stanovišť jsme skákali snožmo do dálky jako klokani. Když jsme došli do cíle, mohli jsme se proběhnout na hřišti, opéct si špekáčky a napít se čaje. Protože jsme měli stejný výsledek jako skupina z Nového Strašecí, čekal nás rozstřel. Asi pět otázek jsme zodpověděli všichni správně. Rozhodla otázka „Jaký je nejrychlejší živočich na světě?“. Mysleli jsme si, že je to gepard, ale nebylo to dobře. Nejrychlejší živočich na světě je prý sokol stěhovavý (létá až 350 km/h). Byli jsme trochu smutní, ale zároveň napjatí celou hodinu, než došlo k vyhlášení vítězů. Nevěděli jsme totiž o jaké místo ten rozstřel vlastně byl. Nakonec to dopadlo lépe, než jsme čekali – skončili jsme druzí! Samozřejmě jsme se velmi radovali. Převzali jsme diplomy a dárky a spěchali na nádraží. Domů jsme se vrátili unavení, ale plní radosti a nových vědomostí. Soutěž se nám moc líbila a děkujeme všem učitelům, kteří nás na ni připravovali.

Napsala Miluše Staňková, 5. třída