Zámek Nižbor, 5. tř.

11. 10. 2023

Exkurze 5. třídy začala ve středu 11. října v 7:20 ráno na nádraží v Jesenici, kde jsme měli sraz. V 7:30 náš vlak odjížděl do Rakovníka, kde se přestupovalo do vlaku na Nižbor.

Z nádraží Nižbor vede cesta na zámek přes řeku a pak do strmého kopce. Zdejší pobočka Ústavu archeologické a památkové péče pro nás připravila výukový program „Příběh pravěku aneb Co bylo, když nebyla škola“. Po krátké uvítací přednášce jsme se rozdělili na tři skupiny a postupně prošli třemi dílničkami. Naše skupina začala výrobou oblečení. Dozvěděli jsme se, že první oblečení pravěkých lidí bylo z kůže. Poté začali používat přadné rostliny a ovčí vlnu. Zkusili jsme si umotat nit z ovčí vlny a prohlédli si jednoduchý stav. Druhá dílna pojednávala o výrobě obilných placek. Na replice pravěké drtičky jsme si připravili pšeničnou mouku, smíchali ji s vodou a udělali placky. Ty nám potom naši průvodci upekli na ohni. Nakonec jsme šli s jedním pánem, který nám ukazoval různé nástroje a zbraně z doby kamenné. Zkusili jsme si uříznout kůži pazourkovým nožem a debatovali o výrobě kamenných nástrojů z pazourku a obsidiánu.

Na oběd se šlo do restaurace U Lípy. Objednali jsme si řízek a hranolky a mohli jsme si vybrat pití mezi bezinkou a pomerančem. Pak se pokračovalo procházkou do lesa nad Nižborem. Zkoušeli jsme vnímat přírodu kolem sebe a chvilku nemluvit. Okružní cesta nás přivedla zpět do Nižboru. Ještě jsme si stihli v Jednotě koupit pití a už jsme pospíchali na nádraží. V Rakovníku jsme měli asi ¾ hodiny času, a tak jsme zašli do parku povzbudit naše spolužáky, kteří zde závodili ve vytrvalostním běhu. Pak už nastala doba odjezdu do Jesenice. Celý den bylo krásné počasí a výlet jsme si užili.

Napsal Lukas Hejna