Kralovice, Mariánská Týnice, 8. tř.

20. 10. 2023

Na pátek 20. října byla pro 8. třídu naplánována dějepisná exkurze do Kralovic a Mariánské Týnice. Jejím cílem bylo seznámit se s pamětihodnostmi města Kralovice a s významnou barokní památkou severního Plzeňska – bývalým proboštstvím v Mariánské Týnici.

Nejprve si účastníci v Kralovicích poslechli od paní učitelky Hrůzové krátký výklad o historii města, poté si prohlédli nejstarší budovy a významné památníky a nakonec se zastavili u tzv. „kamenů zmizelých“, připomínajících židovské rodiny, které se staly oběťmi holocaustu.

Následně se skupina přesunula do vzácného renesančního kostela sv. Petra a Pavla, kde nám o minulosti této pozoruhodné stavby asi hodinu zajímavě vyprávěl průvodce. Pomyslným vrcholem našeho výletu za poznáním byla prohlídka proslulých „kralovických mumií“ – hrobky rodiny Gryspeků, jež je umístěna v kostelní kryptě.

Po obědě účastníci exkurze navštívili bývalé poutní místo v Mariánské Týnici, které bylo postaveno podle projektu architekta Jana Blažeje Santiniho (1677 – 1723) a které je na seznamu národních kulturních památek. Seznámili se s historií objektu a absolvovali dva výukové programy. První z nich byl zaměřen na osobu Santiniho, druhý na život ve městě a na vesnici v dřívějších dobách. Žáci si celý areál nejen prohlédli (s odborným výkladem průvodce), ale také plnili nejrůznější úkoly, např. vyplňovali pracovní listy, které pak budou využity v některé z hodin dějepisu. Na závěr obdrželi brožurku o historii Mariánské Týnice a prohlédli si přilehlé arboretum.

Do Kralovic se výletníci vrátili pěšky – po naučné stezce „Cesta jediného boha“, jež je věnována dějinám křesťanství, rytířských a mnišských řádů. V Kralovicích se pak ještě zastavili u rodného domu sochařky Marie Uchytilové (1924 – 1989), autorky známého sousoší lidických dětí.

Všechny cíle exkurze se podařilo naplnit. Sice nám nepřálo počasí, ale to jsme si vynahradili nevšedními zážitky. Další exkurze pro osmáky se uskuteční na jaře příštího roku, kdy žáci navštíví klášter a oblastní archiv v Plasích.

Mgr. Petra Hrůzová

Laura Zelenková z 8. třídy k tomu dodává: „Sešli jsme se v 7.40 hod. na autobusové zastávce v Jesenici a čekali asi dvacet minut na autobus do Kralovic. Prohlídka kostela byla velice pěkná, stejně tak program v Mariánské Týnici. Potěšil mě i oběd v asijské restauraci v Kralovicích. Už se těšíme na další exkurzi!“