Zámek Nižbor, 4. tř.

23. 10. 2023

Víte, co bylo, když ještě nebyla škola? Nevíte? Tak my žáci 4. ročníků už to víme, a to díky exkurzi do Keltského informačního centra na zámku Nižbor, kam jsme se vydali v pondělí 23. 10. 2023.

Ráno jsme se autobusem dopravili do Nižboru a mohli jsme začít svou cestu pravěkem. Uvítala nás milá paní archeoložka a její kolegové, kteří nám nejdřív pomocí videa vysvětlili, co to vlastně pravěk je a do jaké doby se pomyslně přeneseme.

Rozdělili jsme se do tří skupin a dozvídali se různé zajímavosti na třech stanovištích. První stanoviště bylo zaměřeno na nástroje, které se v této době používaly. Mohli jsme si všechny nástroje osahat a hádat k čemu asi sloužily. Druhé stanoviště se asi líbilo hlavně dívkám, bylo totiž o módě. Zkusili jsme si zpracování vlny (ručně i pomocí vřetena) a dozvěděli jsme se něco o dobovém oblékání lidí. Třetí stanoviště se určitě líbilo všem, protože bylo o jídle a o zpracování pšenice. Vyzkoušeli jsme si, jak se v pravěku drtilo zrní na mouku pomocí kamenů. Námi namletou mouku jsme potom použili k výrobě pšeničné placky, kterou nám upekli a my si ji potom mohli sníst 😊

Den v Nižboru se nám moc líbil.

žáci 4.B