Třeťáci v truhlárně

30. 11. 2023

V rámci projektu Podpora rovných příležitostí se obě naše třetí třídy vypravily ve čtvrtek 30. 11. na exkurzi do Jesenické truhlárny. Třída 3. A šla hned na osmou hodinu, 3. B o dvě hodiny později.

V truhlárně se nás ujal pan Martin Louženský. Nejprve nás zavedl do Jesenické továrny, kde se vyráběly tzv. podkůvky a různá nářadí pro ševce. Dozvěděli jsme se ze zajímavého vyprávění, jak vypadalo ruční šití bot. Pan Louženský nám též názorně předvedl používání některých ševcovských náčiní.

Potom jsme se přesunuli do truhlárny, kde se děti rozdělily do skupin. Každý dostal dřevěný polotovar a pustil se s chutí do výroby hlavolamu. Při práci děti používaly rašple, pilky a pilníky, přičemž jim pomáhali manželé Louženští a jejich syn Matěj. Hotové hlavolamy se žáci naučili skládat. Pan Louženský nám ukázal i jiné dřevěné výrobky a hračky.

Čas v Jesenické truhlárně velice rychle uplynul a my jsme se museli vrátit do školy. Dětem se exkurze líbila a měly radost z vlastnoručně vyrobených hlavolamů.

Ing. Jitka Pecková