Dějepisná olympiáda, šk. kolo

07. 12. 2023

Ve čtvrtek 7. 12. 2023 proběhlo školní kolo dějepisné olympiády, určené pro žáky 8. a 9. třídy.

Tématem letošního (53.) ročníku byly každodenní život a kultura v českých zemích od 9. do poč. 15. století („Od Cyrila a Metoděje po Jana Husa“).

Jedenáct soutěžících si v testu, který měl 11 úkolů a 10 rozřazovacích otázek (ANO – NE), ověřilo a porovnalo své znalosti českých dějin v období středověku. Úkoly byly velmi rozmanité, např. práce s mapou a obrázkem nebo kvízy. Žáci mohli získat maximálně 60 bodů. Body navíc (max. 10) byly přidělovány za správné řešení rozřazovacích otázek, které hrály důležitou roli v případě, že by soutěžící v testu dosáhli stejného počtu bodů.

Přestože žáci toto období probírají už v 7. ročníku, všichni osmáci a deváťáci prokázali velké znalosti a zaslouží si pochvalu. To dokládá fakt, že 9 z nich se stalo úspěšnými řešiteli (správně odpověděli nejméně na 60 % otázek – získali aspoň 36 bodů). Jen je škoda, že se kvůli nemoci nemohli zúčastnit další zdatní „dějepisci.“

Soutěžící na 1. – 3. místě (Jan Bouda, Míša Narovcová a Míša Burstová) budou naši školu reprezentovat v okresním kole dějepisné olympiády, které je naplánováno na leden 2024.

Mgr. Petra Hrůzová