Exkurze do Západočeské galerie

29. 11. 2023

Ráno 29. 11. 2023 se sešli žáci 7. třídy na nádraží v Jesenice, aby tento den navštívili ZČG v Plzni.

Cesta vlakem rychle ubíhala. Po příjezdu do Plzně jsme se přesunuli do centra města navštívit výstavní síň Masné krámy. Jedná se o nevětší výstavní expozici ZČG. Po prohlídce výstavních prostor jsme se zúčastnili edukačního programu „Jak se dělá výstava“.

Žáci se dozvěděli, kdo je kurátor výstavy, co vše zajišťuje, co je libreto k výstavě, instalace a jaké jsou možnosti propagace jednotlivých instalací. Součástí programu byla i samotná výtvarná tvorba. Vyzkoušeli jsme si přípravu textu tiskové zprávy i tvorbu plakátu k právě probíhající výstavě „… A viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ (Apokalypsa a umění v českých zemích). Tato aktuální výstava představuje tyto inspirace ve výtvarném umění a hudbě v širokém rozpětí od středověku až do současnosti. Obdrželi jsme též propagační materiály, jež lze následně využít v hodinách výtvarné výchovy, případně českého jazyka.

Po návštěva galerie nás čekala prohlídka náměstí, kde již probíhají vánočními trhy. Po krátkém rozchodu jsme se vydali na cestu zpět k nádraží. Do Jesenice jsme dorazili kolem půl čtvrté. Z exkurze jsme si odnesli mnoho pozitivních zážitků.

Mgr. Lenka Valešová