Čabárna 2023 - finále přírodovědné soutěže

13. 12. 2023

Naučné středisko ekologické výchovy (NSEV) Čabárna u Kladna pořádá každoročně pětikolovou přírodovědnou soutěž družstev pro žáky základních škol a gymnázií ve Středočeském kraji. Naše škola se této soutěže pravidelně účastní.

Letošní podtitul byl Jedlá příroda. Finále soutěže se konalo ve středu 13. 12. 2023 přímo v budově ekocentra Čabárna. Mezi nejlepších pět skupin v II. kategorii (6. – 7. třída) se probojovalo družstvo šesté třídy ve složení: Miluška Staňková, Victoria Valchářová, Martina Zuzana Gasperová, Nikola Vaicová, Sofie Worofková a Tomáš Kačír. Kvůli špatnému spojení hromadnou dopravou nás na místo dopravila Střední škola a Základní škola Jesenice.

V průběhu soutěže porovnávaly skupiny své znalosti v poznávačce rostlin a živočichů, v písemném testu a na závěr prezentovaly projekt své zahrady, který vypracovávaly ve 4. kole. Projekty musely splňovat mnoho podmínek (počet druhů stromů, keřů a bylin, zařízení pro živočichy, vodní prvek a hodnotila se také celoroční produkce zahrady). Naši šesťáci si vedli velmi dobře a nakonec vybojovali parádní 3. místo z původních 21 soutěžících skupin. Všem děkuji za výbornou reprezentaci školy a ještě jednou gratuluji.

Ing. Zdeněk Pecka