Mladý zahrádkář

30. 04. 2024

Další z přírodovědně zaměřených soutěží, které organizuje DDM v Rakovníku, je okresní kolo Mladého zahrádkáře. Jedná se o soutěž jednotlivců, rozdělenou do dvou částí – písemného testu a poznávačky rostlin. ZŠ a MŠ Jesenice vyslala do soutěže silnou sestavu dvanácti nadaných dětí, což se odrazilo i na celkovém umístění.

Do Rakovníka jsme díky trvávající výluce ČD cestovali opět autobusem. Bylo krásné počasí, a tak jsme se ještě před začátkem v DDM mohli chvilku vyhřívat na sluníčku. Soutěž byla rozdělena podle věku do dvou kategorií: na mladší (do 6. třídy) a starší (7. – 9. třída). Takže zatímco mladší psali test, starší odešli do botanické zahrady na poznávačku. Po zhruba hodině se všechno otočilo. Obě části soutěže patřily letos podle vyjádření některých „ostřílených“ soutěžících spíše mezi ty těžší.

Kolem půl dvanácté proběhlo vyhlášení vítězů. Ti si mohli, jak je již tradice, vybrat masožravou rostlinu z kolekce pana Františka Pazdery – hlavního organizátora. Naši žáci získali dohromady dvě třetí a jedno první místo, takže jsme zpět do Jesenice převáželi jednu krásně kvetoucí špirlici a dvě rosnatky. Miluška Staňková jako vítězka mladší kategorie navíc postupuje do národního kola, které proběhne letos v Brně.

Všem gratuluji a děkuji za příkladnou reprezentaci školy.

Ing. Zdeněk Pecka

Soutěže se zúčastnilo celkem 92 žáků, a tak jsou „medailová“ umístění jesenických reprezentantů o to hodnotnější.

Výsledky (.pdf)