Exkurze do Plas

25. 04. 2024

Dne 25. 4. 2024 jely 6., 7. a zbytek 5. třídy (ostatní byli na pobytu v přírodě na Šumavě) do Plas, kde jsme navštívili Muzeum stavitelství a hrobku Metternichů. Doprovod nám dělali p. uč. Konířová, p. uč. Tomková, p. as. Rabasová a p. uč. Pecka. Sraz byl v 7.45 hod. na nádvoří školy a v 8.00 hod. byl odjezd.

Po příjezdu do Plas jsme se rozdělili do dvou skupin. Naši skupinu – šestou třídu – měly na starosti p. uč. Konířová a p. as. Rabasová. Nejdříve jsme šli na prohlídku kostela sv. Václava, kde nám paní průvodkyně vyprávěla o cisterciácích, klášteře a Metternichovi, ukázala nám staré krovy kostela a hrobku. Vyprávění bylo velice zajímavé. Cestou ke kostelu i zpátky jsme zmokli. Druhá skupina (5. a 7. tř.) mezitím byla v Muzeu stavitelství a také je čekala prohlídka kostela.

Potom jsme šli i my do Muzea stavitelství, kde nás přivítala milá paní, která nám povídala o statice domů. Vyzkoušeli jsme si např. stavbu zdi, klenby a věže z kostek. Návštěvu muzea jsme ukončili prohlídkou expozice středověkých stavebních strojů. Bylo tam beranidlo k zatloukání kůlů, krokvice, jeřáb aj.

Po prohlídkách jsme všichni společně poobědvali v Knížecím pivovaru Plasy. Pochutnali jsme si na kuřecím řízku s hranolky a šťávě. Poté ještě následovala krátká procházka naučnou stezkou. Kdo chtěl, mohl si něco koupit v obchodě.

V půl třetí už na nás čekal autobus a návrat do Jesenice. Výlet se nám moc líbil.

Miluška Staňková, 6. tř.