Techmania Plzeň, 7. tř.

04. 06. 2024

Techmania Plzeň se stává častým cílem poznávacích výletů školních kolektivů. Je zde spousta věcí k vidění i vyzkoušení, což si naše 7. třída ověřila v úterý 4. června.

Ráno v 7:10 jsme se sešli na zastávce u městského úřadu, odkud nás autobus dovezl do Blatna. Tady se přestupovalo na vlak jedoucí do Plzně, cíle naší exkurze. K Techmanii jsme dorazili krátce po desáté hodině dopoledne. Žáci si prošli expozici a absolvovali show Tekutý dusík. Kapalný dusík je se svou teplotou -196 °C ideálním médiem k provádění řady zajímavých experimentů. Pomocí něj je například možné proměnit zeleninu v kus ledu nebo zmrazit balónek tak, že bude křehký jako sklo.

V 11:30 jsme měli objednaný program Luminiscence, který žáky opravdu zaujal. Pomocí tohoto jevu je možné na stěně zachytit podobu vlastního stínu. Když popustíte uzdu své fantazii, můžete si vytvořit malé umělecké dílo. Během hodiny ve fyzikální laboratoři si žáci vyzkoušeli řadu pokusů, během kterých se dozvěděli spoustu informací o druzích luminiscence.

Poté sedmáci navštívili expozici Optika a v rámci interaktivního programu vypracovali pracovní list. Po takovém přídělu technických informací nám ovšem pořádně vyhládlo, a tak jsme zašli do restaurace, kde jsme měli objednaný oběd.

Poslední zastávkou bylo Planetárium. Pyšní se moderními projekčními kupolemi a originálními expozicemi. Člověk by na důkladnou prohlídku potřeboval mnohem více času, ale ten už jsme neměli. Zamířili jsme na nádraží, nasedli do vlaku a plni nových dojmů se vrátili domů.

Mgr. Nikola Tomková