Ekocentrum Vlašim, 4. tř.

13. 06. 2024

Podblanické ekocentrum je krajské středisko ekologické výchovy, které je součástí Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Školám nabízí denní i pobytové programy environmentální výchovy s možností ubytování.

Toho využily obě naše čtvrté třídy a s p. učitelkou Válchářovou a p. asistentkami Nikolašovou a Kvapilovou strávily ve Vlašimi čtyři dny nabité terénní výukou i zábavou zároveň.

Co takový program obnáší, popsali již žáci 5. třídy, kteří zde pobývali v květnu od 13. 5. do 15. 5. (viz Jeseníček č. 19/2023-2024, str. 2 – 3). A tak dejme slovo Jakubu Miškovičovi a Marku Sárovi ze 4. B, kteří program zhodnotí ze svého pohledu…

Na tento výlet jsem se zpočátku moc netěšil. Nevěděl jsem, co mě tam čeká, a také možná proto, že nejsem zvyklý odjíždět z domova na více dní. Nakonec se mi ale v ekocentru moc líbilo. S kamarády na pokoji byla velká legrace. Jídlo mi velmi chutnalo. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých informací o hmyzu, naučil jsem se vyrobit si vlastní mastičku na drobná poranění a vyrobil jsem si svou první káču ze dřeva. Moc mě bavily společné hry a plnění nejrůznějších úkolů. Určitě bych tento výlet doporučil všem ostatním dětem.

Jakub Miškovič, 4. B

Výlet do Vlašimi byl super. Program tam byl nabitý a pestrý. Chytali jsme breberky na louce i ve vodě. Objevovali jsme přírodu a ekosystémy. Ubytovali nás v paraZOO, kde se nám moc líbila zvířata, která někdo zachránil a která kvůli zdraví nemohla být vypuštěna zpět do přírody. Vyrobili jsme si také svou mastičku a pracovali se dřevem. Na jídlo jsme chodili do jídelny, kde to bylo celkem dobré. Občas jsme zašli do obchodu a na zmrzlinu. Hráli jsme spoustu týmových her a soutěží. Lektoři byli skvělí a hodně nás toho naučili. Prostě super výlet.

Marek Sára, 4. B