Český kras, Koněprusy, 6. + 9. tř.

11. 06. 2024

Celodenní exkurze po zajímavostech Českého krasu proběhla v úterý 11. června 2024 v doprovodu manželů Knappových (9. tř.) a p. učitelky Konířové a p. asistenty Orosové (6. tř.).

Před odjezdem jsme si rozdali bagety k obědu a vyrazili. Cestou v autobuse seznámila paní učitelka Knappová žáky s cílem exkurze, geologickými   a historickými zajímavostmi, připomněla pravidla slušného chování i školního řádu  a slíbila všem, že uvidí to nejhezčí z Českého krasu.

Řidič nás vysadil na parkovišti u lomu Velká Amerika a odjel na Karlštejn, kam jsme my museli dojít pěšky. Kolem Velké Ameriky a lomu Mexiko s památníkem obětem nucených prací jsme došli po žluté k Malé Americe a dál pokračovali po červené na hrad Karlštejn. Procházka byla příjemná, počasí tak akorát, takže dojít na hrad bylo snadné. Někteří si prohlídli nádvoří a pak jsme přes městečko pokračovali na parkoviště k autobusu. Cestou byli žáci opět seznámeni s historií následujícího místa i pověstí o sv. Ivanovi, která se k místu váže.

Druhou zastávkou byl tedy Svatý Jan pod Skalou, kde jsme si udělali obědovou pauzu, prohlídli kostel sv. Jana Křtitele a další památky a pokračovali do Koněprus. Tady jsme se rozdělili na dvě skupiny a postupně se občerstvili a navštívili prohlídkovou trasu. Když jsme se zase sešli, vydali jsme se naučnou stezkou kolem lomů hledat zkameněliny. Někdo měl štěstí větší a domů si vezl opravdové poklady.

Zpáteční cestu jsme zvolili přes Rakovník a postupně vysazovali dojíždějící žáky. Celý den proběhl v poklidné, přátelské atmosféře, a tak mohu zkonstatovat, že výlet to byl povedený a poučný.

Mgr. Eva Konířová