Muzeum stavitelství, Plasy, 1. a 2. tř.

24. 05. 2024

V pátek 24. 5. si první a druhá třída vybraly za cíl exkurze Národní technické muzeum Plasy. Zde pro ně byly připraveny dva výukové programy. Jejich cílem bylo seznámit děti s materiály, nářadím a nástroji, které jsou potřebné při výrobních činnostech.

Hned na úvod nás přivítala paní Kratochvílová a svěřila nás do rukou zkušených lektorů. Začínali jsme programem „TRUHLÁŘSTVÍ – ZAČÍNÁME SE DŘEVEM“. Děti byly v dílně nejprve seznámeny s běžným výrobním materiálem, dřevem, a také s nářadím a nástroji, kterými se dřevo opracovává. Lektoři také zdůraznili bezpečnostní zásady, jež jsou při práci nezbytné. Dětem vysvětlili výrobní postup a mohlo se začít pracovat. Děti se do díla s chutí pustily. Každý si vyrobil dřevěnou lodičku, která mu zůstane hezkou památkou na tvořivou dílnu. Na to navázal druhý výukový program nazvaný „1, 2, 3, BUM – POSTAVÍME DŮM“. Zde byla dětem nabídnuta další porce zajímavých aktivit, při nichž se tentokrát seznámily s materiály a nástroji potřebnými při stavbě domu. Jednoduchou stavbu si zkusily i vytvořit.
Po těchto působivých aktivitách následoval zasloužený oběd v místní restauraci. I když nám tento den počasí příliš nepřálo, exkurzi jsme si moc užili a usměvaví se vrátili zpět domů.

Mgr. Šárka Břinková