Muzeum Českého krasu

02. 10. 2024

Na středu 2. října se všichni páťáci těšili. Věděli jsme totiž, že se pojedeme podívat do Berouna do Muzea Českého krasu.

Sraz jsme měli už v 7:15 na jesenickém vlakovém nádraží. Někteří nastupovali už v Blatně a Krtech, po cestě do Rakovníka pak naši skupinu doplnil David Šafránek z Pšovlk. Celkem nás tedy bylo 20 dětí, které doprovázeli p. uč. Pecka a p. uč. Hrůzová.

V Berouně jsme byli krátce před 9. hodinou. Po vystoupení z vlaku jsme se pěšky vydali na náměstí, kde sídlí Muzeum Českého krasu. Po cestě nám pan učitel říkal různé zajímavosti, např. jaký je rozdíl mezi horninami a nerosty. Dozvěděli jsme se také, z jakého materiálu byly postaveny městské hradby.

V muzeu pro nás byl připraven výukový program o pradávných mořích a trilobitech. Viděli jsme spoustu obrázků i muzejních exponátů, občas jsme si zacvičili. Nechyběly ani praktické činnosti. Zkoušeli jsme si např. vyrobit vlastního trilobita nebo natočit video o pohybu částí zemské kůry. Všem se program moc líbil!

Po návštěvě muzea jsme měli krátký rozchod na náměstí, abychom si mohli koupit občerstvení a suvenýry. Někteří však dali přednost prohlídce místního medvědária. Odměnou jim byl nejen pohled na krmení medvídka Kuby, ale také jízda na tobogánu.

Ve 12:15 jsme se všichni sešli opět u muzea a vydali se společně na oběd do nedaleké restaurace U Aleny, kde jsme si pochutnali na řízku s hranolky.

Pak už nás čekala jen cesta na vlakové nádraží. Tu jsme si zpestřili procházkou kolem řeky a skotačením na dětském hřišti. Bylo to moc fajn, pouze na konci jsme šli hodně blátivou cestou.

Do Jesenice jsme se vrátili v 16:00 hodin.

Všichni jsme si tuto exkurzi užili a těšíme se na další!

Tereza Skřivanová, Nela Malichová

Exkurze páťáků se vydařila. Cesta proběhla bez problémů, výukový program v Muzeu Českého krasu byl poučný a velmi zajímavý. Je jen škoda, že nám příliš nepřálo počasí. Ale i s tím jsme si poradili a výlet si náležitě užili.

Na pohodové atmosféře celého dne mají velký podíl samotní žáci. Chovali se slušně, plnili pokyny vyučujících i zaměstnanců muzea, všude byli včas.

Exkurze byla hrazena z projektu – byla pro žáky zcela zdarma (vč. oběda).

                                                                                               Mgr. Petra Hrůzová