TATRAN CAP

08. 10. 2024

V úterý 8. 10. 2024 se konal první ročník fotbalového turnaje s názvem Tatran cup, který pořádala Tělovýchovná jednota Tatran Podbořany. Turnaj se odehrál ve formátu minikopané, takže na hřišti bylo v týmu místo tradičních jedenácti hráčů pouze šest. Hlavní myšlenka celé akce, aby děti sportovaly a měly možnost spolu soutěžit, se beze zbytku naplnila.

Naše škola vyslala do Podbořan celkem deset žáků. Nejmladší, jako jediná dívka, byla Natálka Iblová z 6. třídy. Zbytek týmu tvořili chlapci z 8. a 9. třídy. Odjíždělo se z Jesenice v 7:15 a do Podbořan jsme dorazili v 8 hodin. Utkání začínala v devět, a tak měli všichni z týmu dost času na rozcvičení a rozehrání.

Turnaje se zúčastnilo celkem osm škol. Hrálo se na dvě skupiny, my jsme nastupovali ve skupině A spolu s týmy ZŠ Lubenec, ZŠ TGM Podbořany a ZŠ Krásný Dvůr. Hned v devět hodin jsme měli první zápas, a to ze ZŠ Lubenec. Utkání pro nás začalo velmi dobře, když už v 7. minutě dal gól Vojta Javůrek. Bohužel naše vedení netrvalo dlouho a soupeř díky chybě v obraně skóroval. Do konce hry se nám už gól vstřelit nepodařilo, takže první zápas skončil remízou.

Druhé utkání následovalo 20 minut po prvním, a sice s domácím týmem ZŠ TGM Podbořany. A bylo opravdu napínavé! Ač jsme dostali první gól, po následném faulu a hlášce Vojty Javůrka „ty mě okopáváš jako záhonek“ Vojta z přímého kopu vyrovnal a do konce zápasu jsme už remízu udrželi. Tým byl spokojený, protože ZŠ TGM Podbořany patřila na turnaji k nejsilnějším a remíza dost pomohla naší psychice.

Poslední zápas se ZŠ Krásný Dvůr patřil celý nám. Hned po zahájení jsme dali gól a byla vidět jasná převaha našeho týmu. Do konce utkání jsme přidali ještě další dvě branky, přičemž se o všechny zasloužil Vojta Javůrek, který tak zaznamenal hattrick. Drobnou kaňkou na kráse tohoto zápasu byl jeden gól, který nám soupeř vstřelil opět po naší vlastní chybě. Postoupili jsme ze skupiny z druhého místa, tedy s dobrou výchozí pozicí do semifinále, kde na nás čekal třetí ze skupiny B – Vilémov.

Pro kluky, na kterých stále nebyla vidět únava, se zdál být zápas s Vilémovem doslova hračkou, tedy aspoň do stavu 3:0. Poté se náš výborný brankář Kuba Liska v bráně zapomněl a pustil dva jednoduché góly. Atmosféra na hřišti zhoustla a tým lehce znervózněl. Naštěstí se kluci dokázali semknout a Vojta Javůrek a Honza Bouda dali hattrick a poslední brankou završil tento povedený zápas Ondra Dlouhý.
V semifinále jsme se znovu potkali s Krásným Dvorem a zápas probíhal v hodně podobném duchu. Dopadl stejně i na skóre, tedy 3:1 v náš prospěch, což znamenalo postup do finále. Tam se probojovala také ZŠ TGM Podbořany.

Na týmu už byla znát únava, Ondra Dlouhý začal mít problémy s tříslem a Silvio Kudrna se stehenním svalem. I tak se úvod zápasu nevyvíjel pro nás špatně, nicméně potom jsme dostali gól. To hráčům na psychice nepřidalo a začali dělat chyby. Nakonec se i nám podařilo vstřelit branku, ale dle rozhodčího se míč odrazil od ruky, a tím pádem nebyl gól uznán. S kontroverzními rozhodnutími rozhodčího jsme se v tomto zápase setkávali častěji. Ve finále jsme nakonec podlehli 3:0, ale i tak jsme odjížděli spokojení. Celkové druhé místo bylo pro všechny příjemným překvapením (i když Radek Ibl před začátkem turnaje na otázku, co jsme za školu, odpověděl: „My jsme vítězové“). Po zápase měli žáci 45minutový rozchod a ve tři hodiny jsme se vraceli zpět do Jesenice.

Ing. Jan Šefl