Ekologicko-sportovní kurz 6. třídy 9. - 13. 9.

13. 09. 2013

Pondělí 9. 9.

Do nového školního roku jsme vstoupili už jako žáci 6. třídy, což nám kromě jiného zajistilo účast v EKOLOGICKO-SPORTOVNÍM KURZU. Ten je ve škole vyhlášený, a tak se na něj každý těšil. Sraz jsme měli v 9.00 před školou. Naložili jsme zavazadla, pořídili společnou fotku a pak „kolaři" odjeli po své trase. „Pěšáci" zatím čekali ve škole do 10.00, až pojede vlak do Rakovníka.

V Rakovníku nám přišel vhod 30minutový rozchod. Potom nás autobus dovezl do Krakovce, kde jsme si prohlédli sochu Mistra Jana Husa. Následovala dlouhá cesta podél Javornice do kempu Pohoda (U Nejdeckých), s krátkou zastávkou v kempu Machův mlýn. Šli jsme přes brody a lávky. U brodů jsme si museli půjčovat holínky od těch, kdo je měli.

Asi jeden kilometr před cílem na nás už čekali kolaři. V kempu jsme si vybalili věci a všichni společně se odebrali na večeři. Po jídle jsme malovali erby a těšili se na první noc na kurzu.

Napsal Petr Koníř ml.

Cestu na Zvíkovec z pohledu kolařů nám přiblížil Pepa Kougl

Ráno zastavil u školy táta se svým „eltéčkem", na které se naložila všechna zavazadla. Odlehčeni od batohů jsme pak vyrazili na kolech hltat první kilometry. Jízda krajinou byla prima, i když s častými zastávkami.

Na Krakovci jsme se setkali s pěšáky a po svačině pokračovali přes vesnici Zhoř na Zvíkovec. Cesta nám trvala plus minus čtyři hodiny a ujeli jsme kolem 36 km.

Ubytování v cíli proběhlo rychle. Lítali jsme z chatky do chatky a nakonec se usadili v malé chatce číslo 2. Pěšáci ještě nedorazili, a tak se rozhodlo jít jim naproti. Chtěli jsme se jim a paní učitelce Valešové schovat a ze zálohy na ně vybafnout. To se nám u lávky podařilo! K večeři se servírovaly těstoviny s masovou směsí. Jídlo mi chutnalo, ale měl jsem co dělat, abych tu porci snědl.

S plnými žaludky jsme se pustili do výroby erbů. Na tom našem se skvěl nápis „Nepovolaným vstup zakázán!" Než jsme se nadáli, ukazovaly hodiny 22:00, tedy čas večerky. Pondělí uběhlo velmi rychle.

Ekologicko-sportovní kurz 6. třídy - Pondělí 9. 9. 2013

Úterý 10. 9.

Ráno nás probudil budíček a začal pracovní den. Hned po snídani však učitelé usoudili, že odpoledne bude nejspíš pršet, a tak se šlo nejdříve na lodičky. Dostali jsme poučení a 20 minut na přípravu. Na lodičkách jsme se pak plavili ve dvojicích nebo trojicích a při tomto tréninku najezdili asi 7 až 8 kilometrů. Pro většinu z nás to byla nová zkušenost, při které se protáhly svaly a užilo se i dost legrace. Lodičky se tak nakonec staly vrcholnou událostí celého vydařeného dne.

Napsala Eliška Kvíderová

Ekologicko-sportovní kurz 6. třídy - Pondělí 9. 9. 2013

Středa 11. 9.

Ke snídani jsme měli smažený chléb s vajíčkem. V devět hodin se pak celá třída vypravila na celodenní výlet do Skryjí a ke známým Skryjským jezírkům. Během zastávky v malé obci Hradiště jsme se zvážili. Hmotnost všech šesťáků (bez učitelů) přesáhla tunu.

Po svačině v Čilé jsme sestoupili ke Zbirožskému potoku, na němž leží přírodní rezervace Skryjská jezírka. Krátkého odpočinku využili kluci k prohlídce vodopádu. Další zajímavostí byla návštěva muzea, kde si Vojta půjčil kladivo a brýle a ve sklepě hledal trilobity. Vyslechli jsme povídání o Joachimu Barrandovi, prohlédli si sbírku trilobitů a také si nakoupili nějaké dárky. Na návsi jsme se pak v krámku najedli (nanuky či párek v rohlíku).

Zájem o trilobity vyvrcholil jejich hledáním na svahu u mostu. Každý něco našel, tak jsme byli spokojeni. Návrat do Zvíkovce nyní probíhal po druhém břehu Berounky, mimochodem i přes elektrárnu ve Šlovicích. V kempu se nás dočkali kolem 17. hodiny, kdy jsme měli v nohách asi 21 km. Večerní program opanoval sport a závěrečný testík před večerkou. Koho by ale napadlo, že nás ještě čeká bobřík odvahy? Noční hra ale byla super! Spát se šlo až po jedenácté hodině.

Napsaly Tereza Alexijová a Eva Jiroušková

Ekologicko-sportovní kurz 6. třídy - Pondělí 9. 9. 2013

Čtvrtek 12. 9.

Jako každý den jsme se nasnídali a začal dopolední program. Jedna skupina šla poznávat dřeviny, druhá hrála míčové hry. Potom se skupiny vyměnily.

Po obědě (rýže s kuřecím masem) následoval polední klid. Náplní odpoledního programu bylo střílení ze vzduchovky na terč a lovení vodních živočichů. Opět se pracovalo ve skupinách a činnosti se střídaly.

Večer jsme měli přednášku s panem Pechou o CHKO Křivoklátsko. Zbytek večera vyplnily hry a pak se šlo spát. To byl celý předposlední den.

Napsala Lucie Cinková

Ekologicko-sportovní kurz 6. třídy - Pondělí 9. 9. 2013

Pátek 13. 9.

Nastal čas našeho odjezdu a rozloučení se Zvíkovcem. Naposledy jsme si zasportovali, posilnili se před zpáteční cestou a pak se vydali po obvyklých trasách k domovu. Ekologicko-sportovní kurz definitivně skončil a nám zůstaly jen vzpomínky. Za krásné zážitky bychom chtěli ještě jednou všem poděkovat.

Žáci VI. třídy

Ekologicko-sportovní kurz 6. třídy - Pondělí 9. 9. 2013