Krajské kolo biologické olympiády 2014

16. 05. 2014

Krajské kolo biologické olympiády - kategorie C

Prvním místem v okresním kole biologické olympiády jsem si před časem zajistil účast v krajském kole, které se uskutečnilo v Mělníku v pátek 16. května. Na soutěž jsem cestoval s panem učitelem Konířem.  

Hned po příjezdu jsme našli budovu DDM, kde soutěž probíhala. Následoval zápis a pak chvilka čekání na zahájení. Podle vylosovaných čísel nás pořadatelé rozdělili do pracovních skupin, které se postupně prostřídaly. Psali jsme test, poznávali rostliny a živočichy a prováděli praktickou laboratorní práci. Ta spočívala v detailním průzkumu květu sedmi-krásky. Výsledky mé práce nakonec stačily na 22. místo ze 32 účastníků.

Cestou domů jsme s sebou vzali paní učitelku z Gymnázia Zikmunda Wintra Rakovník a jejího žáka Borka Požára, který skončil na 11. místě.  

Napsal Václav Hron, IX. třída

Podrobné výsledky (.xls)

Krajské kolo biologické olympiády - kategorie D

Krajské kolo biologické olympiády kategorie D proběhlo v Mělníku ve čtvrtek 22. května 2014. Do královského města na soutoku řek Labe a Vltavy nás (mě a Simču Šindlerovou) přivezl autem p. učitel Koníř.

Soutěž začala rozdělením soutěžících do tří skupin. První skupina vypracovávala třináctistránkový test, druhá pozorovala v rámci laboratorních prací, jak se mění hluchavka v obarvené vodě, a třetí skupina měla poznávačku rostlin a zvířat. Živých exponátů tam bylo 90 %, například čolek horský nebo beruška vodní. Všechny skupiny se v uvedených činnostech samozřejmě vy-střídaly.

Krajského kola biologické olympiády se v naší kategorii zúčastnilo celkem 36 žáků, přičemž jich do republikového kola postupovalo prvních pět. Já jsem skončila na 29. místě a Simča na 27. Byla to však pro nás obě cenná zkušenost.

Napsala Eva Konířová, VII. třída

Podrobné výsledky (.xls)