Mladí lidé v evropských lesích - národní kolo

20. 05. 2014
Třetí místo v národním kole.

Šárka Hudčeková, Petra Sunkovská a Václav Hron postoupili 15. 4. 2014 do národního kola. Národní kolo bylo dvoudenní a doprovodila nás na něj paní učitelka Knappová.

YPEF (Young People in European Forests) – Mladí lidé v evropských lesích je znalostní soutěž, jejímž cílem je zlepšit povědomí o významu lesů a zdůraznit význam lesnictví
v současné době. Národní kolo probíhalo v Kostelci nad Černými lesy a v mladší kategorii se ho zúčastnily čtyři tříčlenné týmy, vítězové regionálních kol. 

ÚTERÝ 20. 5. 2014

Po příjezdu do Kostelce nad Černými lesy jsme se zúčastnili zahájení soutěže na nádvoří pěkně opraveného a zrekonstruovaného kosteleckého zámku. Následoval oběd a poté ubytování. Zatímco dívky s paní učitelkou měly svůj pokoj se sprchou, já jsem musel sdílet pokoj s jedním žákem z Manětína.

Jakmile jsme se ubytovali, nastoupili jsme k prvnímu úkolu. Šlo o předvedení předem připravené prezentace o oblíbeném lese, a to v anglickém jazyce. Že naše prezentace dopadla velmi dobře, vděčíme také paní učitelce Hrůzové, která její textovou část poopravila.

Po skončení úvodního úkolu jsme se vydali na prohlídku zámku a města. Město má příhodný název, protože tu v nevelkých vzdálenostech od sebe stojí vždy nějaký kostelík, kaplička nebo věž, připomínající kostel. Prohlídka byla velmi zajímavá a také nám při ní patřičně vytrávilo. Večeři jsme měli v místním pivovaru, kde se podával řízek s brambory.

Ve zbylém čase jsme se šli učit na pokoj. Takový byl aspoň původní plán. Pak jsme ale dostali nápad zahrát si prší, bohužel s tím „vylepšením“, že kdo prohrál, byl počmárán řasenkou.
A tak jsme nakonec skončili počmáraní všichni, kromě paní učitelky, samozřejmě.

STŘEDA 21. 5. 2014

Ráno jsme vstali v sedm hodin, nasnídali se a šli si sbalit věci. Čekal nás písemný test, zaměřený na znalosti o lesním ekosystému a lesním hospodářství, a to jak z pohledu ČR (15 otázek), tak i z pohledu evropského lesnictví (opět 15 otázek). Pět otázek přitom bylo v anglickém jazyce, takže slovníky, kterými nás vybavila paní učitelka Hrůzová, přišly vhod.

Po obědě (bavorské vdolečky) pokračoval program v Arboretu FLD Kostelec, kde jsme na devíti stanovištích poznávali živé rostliny, lesní škůdce a zvířata z obrázků, určovali růstová stádia lesa, pracovali s lesnickou mapou, z dřevěného polena odřezávali kolečka apod. Následně jsme si opekli buřty a čekali na výsledky. A ty nás celkem překvapily, protože jsme skončili „až“ na třetím místě (od druhého místa nás dělily necelé 2 body). Útěchou nám však bylo, že jsme zde soutěžili poprvé.

Děkujeme organizátorům za krásné zážitky a paní učitelce Knappové, že s námi jela.

Napsal Václav Hron, IX. třída

Výsledky (.xls)

Mladí lidé v evropských lesích - národní kolo