Exkurze Skloart Lubenec: 9. tř.

09. 10. 2014

Firma Skloart Lubenec se zabývá výrobou a rekonstrukcí vitráží, což je činnost sama o sobě velmi zajímavá. A protože je zajímavá i z hlediska předmětu výtvarná výchova, vypravila se sem na exkurzi i naše devátá třída s paní učitelkou Valešovou a paní učitelkou Hrůzovou. 

Termín exkurze připadl na čtvrtek 9. října. První hodinu jsme se ve škole ještě učili, ale hned po ní jsme se všichni odebrali na jesenické nádraží, kde nám paní učitelka Valešová koupila jízdenku. Vlak nás nejprve dopravil do Blatna, odkud naše cesta pokračovala autobusem z důvodu výluky. Vystoupili jsme v Lubenci a zamířili k budově firmy Skloart. Exkurze mohla začít.

Naší skupiny se ujal průvodce, který nám promítl videodokument a poté začal vysvětlovat, jak se dělají vitráže. Seznámil nás jak s klasickou technikou, tak i technikou Tiffani, pomocí které lze vyrobit z obyčejných sklíček efektní lustry, lampy, výplně dveří, ale i šperky nebo dekorace do bytu. Tato technika je pojmenována po Louisi Tiffanym, jehož na přelomu 19. a 20. století inspirovaly okenní vitráže v evropských katedrálách. Založil manufakturu a vyvinul tradici ručně broušeného skla, spojovaného cínem a měděnými pásky do atraktivních dekorací. Také jsme zašli do výrobny, kde si zájemci mohli vyzkoušet „pájení skla“. Kdo si to vyzkoušel, obdržel výuční list. A nevynechali jsme ani obchůdek s upomínkovými předměty.

Po exkurzi byl vyhlášen 30minutový rozchod a poté sraz na zastávce autobusu. Následovala cesta zpět do Jesenice, během níž jsme diskutovali o nově nabytých poznatcích. Za to vše paním učitelkám děkujeme.

Napsal Roman Jaroš