Den dětí v ISŠ Jesenice 2015

04. 06. 2015

Rok utekl jako voda a Integrovaná střední škola v Jesenici znovu pozvala do areálu domova mládeže děti a žáky ze všech místních škol i škol z okolí. Den dětí a Den s integrovaným záchranným systémem si nenechala ujít ani redaktorka Rakovnického deníku Šárka Hoblíková, jejíž reportáž si můžeme přečíst na drese

//rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/ucili-se-jak-zachranit-cloveka-a-prosli-i-pohadkovym-lesem-20150605.html.

Z jejího článku vybíráme:

Studenti integrované školy se proměnili v pohádkové postavy a přichystali dětem procházku pohádkovým lesem. Navíc ještě předvedli taneční vystoupení v moderním stylu. Dále zazpívali členové pěveckého kroužku při Základní škole a mateřské škole v Jesenici a několik písní od Zdeňka Svěráka přidali žáci Základní školy, Mateřské školy speciální a Praktické školy Jesenice. Skupina historického šermu zase ukázala, že ženy ve středověku to vůbec neměly jednoduché.

O největší „rozruch“ se určitě postarali policisté, záchranáři, hasiči i vězeňská služba. Dětský den v Jesenici byl totiž zároveň Dnem s integrovaným záchranným systémem. Proto přítomní viděli například slaňování profesionálních hasičů z plošiny nákladního auta, mohli si vyzkoušet pod odborným vedením záchranářů nepřímou masáž srdce nebo jaký je to pocit, být umístěný v nafukovacích nosítkách.

Čekalo je také jedno velké překvapení. Kolem desáté hodiny přiletěl policejní vrtulník. „Přistát tady nemůže, není tu vhodný prostor, tak tu alespoň zakrouží a předvede nějaké manévry," popisoval pan René Černý, organizátor programu integrovaného záchranného systému, a pokračoval: „Kromě toho si během celého dne můžete prohlédnout jednotlivá stanoviště. Máme tu Sbor dobrovolných hasičů Jesenice, lezeckou skupinu hasičů z profesionální stanice v Rakovníku, záchranáře z Rakovníka i policisty z místního oddělení v Jesenici," zval dále René Černý. Samotný závěr ukázek patřil těm nejmladším – mladým dobrovolným hasičům z Jesenice, kteří předvedli požární útok.

A občerstvení? To už má také svou zavedenou tradici: opékání špekáčků, zákusky od budoucích cukrářů nebo kedlubny od budoucích zahradníků jesenické integrované školy.

Jak viděli den dětí žáci 4. třídy?

Ve čtvrtek 4. 6. šli žáci prvního stupně na Den dětí do ISŠ. Tam každý dostal kartičku se seznamem úkolů, které bylo třeba splnit. Kartičku jsme si podepsali. Než došlo na úkoly, zhlédli jsme kulturní program.

Nejprve vystoupily malé mažoretky, potom zatancovaly dívky z Profi Fitness Millenium z Rakovníka a šermíři předvedli souboj s holemi. Šermovala i naše paní učitelka Řehořová. Pak zatancovala břišní tanečnice a vystoupily sbory Sluníčko a flétnový a pěvecký sbor ZŠ a MŠ Jesenice.

Kulturní program se nám líbil a hezké byly i soutěže. Chodili jsme po jednotlivých stanovištích a plnili úkoly – například u prince a princezny, bílé paní, klauna, čertů, vodníků, Křemílka a Vochomůrky, Jeníčka a Mařenky, Sněhurky i čarodějnice. Také dovádění na skákací žirafě bylo prima.

Předvedla se i zásahová jednotka vězeňské služby. Ukázala divákům, jak postupuje při nepokojích ve věznicích. Záchranáři zase umožnili zájemcům vyzkoušet si první pomoc.

Velký ohlas měl přílet vrtulníku. Manévroval nad našimi hlavami, ale nepřistál. I tak to byl skvělý zážitek. Viděli jsme rovněž ukázku požárního útoku v podání mladých hasičů, mezi nimiž byli i naši spolužáci Roman Bešík, Vojta Lacina a Markéta a Martina Laubrovi. Všechno se nám moc líbilo a do školy jsme se vraceli s krásnými zážitky.

Napsali žáci IV. třídy:

Petr Jankura, Veronika Horvátová, Barbora Koudelová a Klára Prasková

Den dětí v ISŠ Jesenice 2015