Cykloexkurze 6. tř.: NS Jesenicka

15. 06. 2015

Výlety na kole bývají zajímavé. O tom se v pondělí 15. června 2015 přesvědčila naše šestá třída, když se v doprovodu paní učitelky Hrůzové, paní učitelky Knappové a pana učitele Knappa vypravila na cyklistický výlet po naučné stezce Jesenicko.

Vyjeli jsme od školy v 8 hodin ráno a zamířili k informační tabuli na náměstí Míru. U ní jsme se na chvíli zastavili, abychom si řekli nějaké zajímavosti a také si ujasnili, na co se během cesty soustředit.

Další zastávkou byl Luční potok. Nedaleko se nachází tzv. „Šibeniční vrch“, kde ve středověku stávala šibenice. Když jsme k tomuto místu došli, pověděla nám Lucka Marešová pověst, která se k němu váže.

V následující etapě výletu bylo třeba zdolat nepříjemný kopec, na jehož vrcholu jsme se přivítali s naší spolužačkou Adélou Parpelovou. Přivezla ji sem maminka, protože Adéla měla problémy s kolem. Společně jsme pak zamířili k bývalé Švýcarské hájovně. Ta byla postavena roku 1841 hrabětem Evženem Karlem Černínem a zanikla po roce 1945, kdy v ní byli ubytováni sovětští vojáci. 

Přijeli jsme ke skalám Malého Yosemitu, kde nám přišla vhod 20minutová pauza na svačinu. Další postupný cíl, volně přístupná zřícenina hradu Petrohrad, už nebyl daleko. Pod hradem jsme pak odložili kola a úzkou pěšinou začali stoupat k raně barokní kapli Všech svatých, která je nejzachovalejší součástí zříceniny. U strážní věže jsme objevili díru, snad hladomornu, z velké část zasypanou.

Cesta z kopce dolů nyní vedla přímo do Petrohradu, obce s vyhlášenou pizzerií Gabbi. Zde jsme se zdrželi asi hodinu. Poté jsme vyjeli směrem na Stebno. Když jsme míjeli 900 let starý památný dub, pokusili se ho někteří z nás obejmout.

Nedaleko od cesty spojující Petrohrad se Stebnem stojí v poli smírčí kříž, jehož zachovalost jsme mohli posoudit. Také se řešil návrh, zda ze Stebna pokračovat k bývalému žulovému lomu, ale nakonec pan učitel Knapp prosadil směr na Blatno.

Asi v polovině cesty jsme si dopřáli krátkou přestávku, během které Matyáš Devera zjistil, že si u smírčího kříže zapomněl batoh. Situaci naštěstí zachránili Milan Šika, Julie Rácová a pan učitel, kteří batoh Matyášovi přivezli – do Blatna, kde byla další zastávka. V místním obchodě si každý nakoupil většinou pití a sladkosti.

 Do Jesenice nám zbývalo už jen šest kilometrů. Obcí Krty jsme jen projeli a zanedlouho minuli i ceduli s nápisem Jesenice. Já osobně musím poděkovat panu učiteli a paním učitelkám za moc pěkný výlet.

Napsal Daniel Mottl (6. tř.)

Cykloexkurze 6. tř.: NS Jesenicka