Cyklistická geoexkurze 9. tř.

23. 05. 2016

Zdařilou sportovně vzdělávací akcí se ukázala být cyklistická geoexkurze, kterou pro skupinu žáků deváté třídy zorganizovali paní učitelka Knappová a pan učitel Koníř. Přidal se ještě Dan Braun
z osmé třídy.  

Vyjeli jsme od školy v pondělí 23. května. Stezka v okolí Jesenice zahrnovala celkem pět tematických zastávek: Kanapíčko, tzv. Trpasličí díru, Boží kámen, PP Soseňský lom a kámen sv. Huberta.

Kanapíčko jsme navštívili cestou do Oráčova, kde se ke skupině přidali další žáci. Pak se pokračovalo směrem ke Klečetné a nedaleké Trpasličí díře. Cesta vedla trošku do kopce, a tak jsme v Klečetné vydatně posvačili a doplnili energii. U Trpasličí díry jsme se také na chvilku zastavili a marně zkoušeli najít zlato v potůčku.

Další „pěkný“ kopec bylo třeba zdolat cestou k Božímu kameni u Sosně. Říká se o něm, že kdo by s ním pohnul, toho stihne boží trest.

Od Božího kamene je to jen kousek k Soseňskému lomu. Lom byl v roce 1997 vyhlášen přírodní památkou, protože se v této lokalitě vyskytuje několik chráněných druhů obojživelníků a rostlin.  

Pozoruhodný je i kámen sv. Huberta, k němuž se také váže zajímavá pověst. Podle místní tradice odpočíval na kameni patron lovců svatý Hubert, když lovil v jesenických lesích. Svobodná dívka, která se na kámen posadí, se prý do roka vdá.

Poslední delší zastavení před návratem do Jesenice jsme udělali u loveckého zámečku Svatý Hubert. U příležitosti tzv. Hubertského dne, pořádaného Lesy České republiky, se sem sjíždějí děti z různých škol v doprovodu svých pedagogů.

Do Jesenice jsme dorazili přibližně v půl třetí odpoledne po 30 kilometrech jízdy. Exkurze se zúčastnili: Barča Svatoňová, Klárka Švidroňová, Kiki Sojková, Simča Šindlerová, Eliška Gorolová, Aneta Deverová, Markéta Tranová, Marek Doležal, David Kadeřábek, Ján Jašek, Dan Braun, paní učitelka Knappová a pan učitel Koníř. 

Napsaly: Barča Svatoňová a Klárka Švidroňová 

Doplnění:

Děvčata z devítky Bára, Evina a Simča vypracovaly průvodce k cyklistické geostezce jako úkol do soutěže Zlatý list a Lenka vytvořila maskota stezky Jasánka žulového. A právě to byl hlavní důvod, proč byla zorganizována tato exkurze. Kromě uvedených zastávek jsme se podívali také k PP Prameny Javornice, která je nedaleko Soseňského lomu. Mimo trasu jsme měli v plánu navštívit také Kosobodský lom, kde se těžila jedna z nejkvalitnějších hornin našeho okolí – gabro, ale časově jsme to nestihli. Rádi bychom však o ukázku gabra rozšířili naši školní geostezku. Utajena zůstala rovněž západní část stezky, a to v okolí Krt. Snad někdy příště s jinou skupinou!

Na závěr chci všechny účastníky exkurze pochválit za bezpečnou jízdu a za pozornost, byl to zkrátka „pohodově“ strávený den.

Mgr. Vlastinila Knappová

Cyklistická geoexkurze 9. tř.