Cykloexkurze ekologů: Krtské skály

06. 06. 2016

Náplní ekologického kroužku bývají občas exkurze do přírodovědně zajímavých lokalit. V pondělí 6. června nás čekal závěrečný výlet. Naším cílem byla nově otevřená NS Krtské skály. Na nádvoří u školy se nás sešlo celkem osm žáků a dva dospělí – pan učitel Koníř a paní učitelka Knappová. Vydali jsme se na kole po silnici do Krt, kde jsme si na návsi před kostelem přečetli informace z úvodního panelu.

Příští zastávkou byl Čertův kámen, který většina z nás již znala. U druhé naučné cedule jsme se seznámili s pověstmi o zdejších trpaslících a stoupali dále vzhůru k Božímu kameni – ten byl pro nás novinkou. Jedná se o krásný žulový balvan nacházející se na kótě nad velkým lomem. V jeho sousedství jsou tři malé lůmky a zbytek srubu. Moc hezké místo! O pár metrů níže jsme položili kola a obešli zdejší největší zatopený lom.

Cedule NS se nachází i u dalšího lomu, menšího, ale také zatopeného. Zde jsme našli skokana a velké množství rašeliníků. Směrovky nás vedly cestou, která klesala směrem k Ostrovecké olšině. U tabule č. 4 jsme stezku opustili, neboť zdáli hřmělo. Ostrovecká olšina nám nabídla podívanou na kvetoucí vstavače, ale čas velel stočit kola směrem k domovu – přes Ostrovec a rybníky Štikáč, Sviták a Velký.

Cestou zpět do školy jsme udělali krátkou zastávku na občerstvení v Hotelu Jesenice u Velkého rybníka. Když jsme však zjistili zdejší ceny, občerstvení jsme se raději zřekli a zmrzlinu si koupili až v jesenické prodejně paní Lazarové.

Celkem jsme ujeli na kole zhruba 15 km a 1 km ušli pěšky. Mně osobně se výlet líbil a také jsem se něco nového dozvěděl.

Napsal Pavel Sunkovský, VIII. třída

Text doplnila Mgr. Vlastimila Knappová

P.S.

Všechny děti si zaslouží pochvalu za bezpečnou jízdu a vzorné chování.

Cykloexkurze ekologů 2016